Читај ми!

Mошти Светог Саве спаљене на Врачару пре 430 година, Христов мученик после смрти

Сапаљивање моштију Светог Саве тешка је успомена српског народа, али уједно и важан историјски догађај. Синан паша спалио је тело Светог Саве у Београду, на Врачару 1594. године као казну због устанка Срба у Банату. На месту где су спаљене мошти налази се Храм Светог Саве. Светитељ је тако после смрти постао Христов мученик.

Српска православна црква присећа се 10. маја и спаљивања моштију Светог Саве на Врачару.

У време турске тираније српски народ се скупљао код моштију Светитеља да тражи утеху, долазио на поклоњење, охрабрење и исцељење од сваковрсних невоља, а чудотворном Светитељу прибегавали су у болестима и многи муслимани.

Турске власти, на челу са Синаном пашом су пре 430 година(1594.) мошти светитеља спалиле надајући бити нарушена величина његове улоге код Срба.

Устанак Срба у Банату

Као непосредни повод за спаљивање тела светитеља Турцима је послужио устанак Срба у Банату 1594. године који је предводио Епископ Теодор.

Устаници су на својим заставама имали лик Светог Саве. Главни комадант турске војске против устаника био је Синан паша београдски.

Бојећи се да се из Милешеве, где су почовале мошти духовног оца и душеводитеља целокупног српског народа, не дигне буна на Турке – Синан паша Београдски наредио је да се тело Светог Саве пренесе из Милешеве у Београд и спали.

Спаљивање моштију светитеља

На челу турске војске која је отишла по тело Светог Саве у Милешеву био је Ахмет бег Оћуз.

Војска је упала у цркву на Велики Петак 1594. године узела из кивота тело Светога Саве и пренела у Београд.

Плачем и лелеком пропраћено је спаљивање моштију Светог Саве у на Врачару.

Један непознати монах је записо – "Да се зна када сажегоше Турци Светога Саву, архиепископа српске и поморске земље, у Београду; и начелник беше везир Синан паша, који бејаше пред војском".

Но, са спаљивањем Светитељевих моштију паша није спалио Светитеља, објашњава се на сајту СПЦ.

"Синан паша ватру пали, тело Светог Саве спали; ал’ не спали славе, нити спомен Саве!" – Богоносни отац наш Сава, апостол и светитељ Божји, постаде после смрти и мученик Христов, наводи Српска православна црква.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара