Кога позвати кад се запали струјомер у згради

Јесу ли струјомери у вашој згради нови или стари? Јесу ли у дрвеном или металном ормарићу? Све су то питања од чијих одговора зависи да ли је дошло време да их замените. Још један издатак, који може спречити озбиљне последице.

Осећа се мирис паљевине. Још су видљиви остаци пожара у стамбеној згради у Улици Стевана Дукића на Карабурми. Пре неколико дана запалили су се нови струјомери, које је пре два месеца поставила приватна фирма.

Станари су то платили и хтели су да делују превентивно, јер су бројила била стара и дотрајала, али нешто је кренуло по злу, па су се тек постављени струјомери запалили. Узрок пожара није познат, али станари не искључују ни могућност да су лоше постављени.

"Може да их поставља дистрибуција, то је када се потпише уговор, а могу и станари преко Градско-стамбеног предузећа или неке лиценциране фирме, али под условима ЕДБ-а", каже Бојан Николић, професионални управник.

Када је замена струјомера неопходна, скупштина стамбене заједнице мора да потпише уговор са Електродистрибуцијом о преузимању нових струјомера, разводних ормана и водова.

"Управник мора да ангажује фирму која ће урадити пројектну документацију за израду уземљења и да уради уземљење за ове дрвене орамне. То је основ за потписивање тог уговора", каже Бојан Николић.

Када се уговор потпише, Електродистрибуција обавести стамбену заједницу и почињу радови. Цена је од 1.000 до више хиљада евра, у зависности од броја станова, разводних ормара и струјомера. Ипак, добро је што станари не плаћају све сами.

Замену уређаја плаћа ЕДБ, а станари израду пројектне документације и уземљења. У већини старих зграда у Београду, инсталације су дотрајале, па су кварови чешћи.

"Ако останете без струје, обично људи одмах позову екипе ЕДБ-а-а које ипак неће да изађу док ви не утврдите да је квар у самом ормару или бројилу. Најпре позовете управника ако је стамбена заједница или мајстора да локализује квар, а када он каже да је за ЕДБ, позовете и екипа ће да да даљи налог ако треба да се мења струјомер или нешто друго", саветује Милан Јанковић, електричар.

За постављање нових потребна је већина гласова власника станова у згради и то би требало радити на сваких 12 година. Свако одлагање повећава шансе да се запале и експлодирају.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара