Читај ми!

Обележава се 25 година од бомбардовања кинескe амбасадe током НАТО агресије на СРЈ

Навршава се 25 година када је у НАТО бомбардовању СР Југославије, са три пројектила, погођена зграда кинеске амбасаде на Новом Београду, у којој су погинула три новинара.

Обележава се четврт века од бомбардовања некадашње кинеске амбасаде на Новом Београду.

У бомбардовању амбасаде су, током НАТО агресије на СР Југославију, погинула три кинеска новинара.

Страдали су Шао Јунхаун, дописник кинеске националне новинске агенције Синхуа, Су Сингхуа и Џу Јинг, дописници дневног листа Гуанг минг. Те вечери, када је 15 минута пре поноћи ракетирана амбасада НР Кине, повређено је 20 људи. 

На месту бомбардовања амбасаде Кине, 2009. године откривена је спомен плоча. 

Амбасада, која је била видно обележена као објекат од дипломатског значаја, погођена је са три пројектила. Поред главне зграде, уништене су и помоћни објекти у дворишту амбасаде.

У нападу на амбасаду знатна оштећења претрпели су и грађевине у непосредној близини, посебно зграда "Енергопројекта" и Стамбено-пословни центар ЈБЦ. НАТО авијација је два пута у току ноћи бомбардовала хотел "Југославија".

У, до тада, најмасовнијем нападу на престоницу Србије, бомбардован је поново центар града – зграде Савезног МУП-а, Генералштаба Војске Југославије, Министарства одбране, Владе Србије у Улици Кнеза Милоша, као и зграда МУП-а Савски венац.

Шеснаесторо људи је погинуло, а 70 рањено, када је НАТО авијација на центар Ниша изручила касетне бомбе. Графитним бомбама је гађана електрана у Обреновцу.

Девет пројектила пало је на подручје Фрушке Горе. На мети су били ТВ репетитори на Иришком венцу и Црвеном чоту као и излетиште Бранковац. У Панчеву је поново бомбардована рафинерија нафте.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара