Читај ми!

Лептир који је раширио крила и покренуо торнадо – годишњица смрти Гаврила Принципа обележена у Чешкој

На данашњи дан пре 106 година, Гаврило Принцип је преминуо у злогласном чешком затвору Терезин. Делегација Владе, која је у дводневној посети Чешкој, положила је венце на Олшенском гробљу у Прагу и испред ћелије у којој је тамновао и страдао.

На данашњи дан пре тачно 106 година у ћелији у Терезину, тврђави 60 километара од Прага, у мукама од туберкулозе, умро је Гаврило Принцип.

Због атентата који је променио историју, није могао бити осуђен на смрт јер је имао само 19 година. У 23. години, са само 40 килограма, скончао је окован ланцима, без дневне светлости, између хладних зидова – који и данас сведоче о последњим данима Гаврила Принципа у злогласном затвору Терезиново.

Александар Василић из Савеза потомака ратника Србије каже да је Гаврило Принцип био лептир који је раширио крила и покренуо торнадо у историји света.

"Због тога је четири године тамновао и под најтежим мукама изгубио свој живот. Управо Гаврило Принцип је тај који нама данас показује да слобода нема цену, да су за нашу слободу биле огромне жртве и он је тај симбол који увек треба да нам говори да морамо да будемо слободарски народ и да гајимо културу сећања", додаје Василић.

Први светски рат однео је животе многих, а кости православних Срба налазе се широм Европе.

На Олшенском гробљу у Прагу у Цркви успења Пресвете Богородице, саграђеној 1925. године, сада већ традиционално полажу се венци и клања сенима погинулих у ослободилачком рату. Данас је то урадила делегација Владе Србије.

"Ту су Руси, Украјинци, наши људи, Грузини, Бугари, Чеси, Македонци, сав православни свет. Све је оживело и ако могу да кажем, од 17 верских заједница овде у Чешкој по последњем попису 16 су у минусу, свуда је у опадању осим православне цркве, која је око 100 посто у порасту и после римокатолика сада је најбројнија верска заједница и црква овде на овим просторима", истиче отац Срђан.

Ма где у свету да живе, поручује отац Срђан, Срби не смеју да забораве своју православну веру, да чувају породицу и традиционалне вредности.

На улазу у критпу Цркве Пресвете Богородице на Олшенском гробљу у Прагу налазе се видно обележене костурнице православних војника погинулих у Првом светском рату.

Ту се у крипти налази и кошуља краља Александра Карађорђевића, који је уједно и донатор једног од пет звона која се налазе на овом храму.

понедељак, 13. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара