Читај ми!

Патријарх Порфирије на Цвети крстио тридесеторо деце у Храму Свете Тројице

На празник Христовог уласка у Јерусалим, Цвети, у Храму Свете Тројице у Рипњу патријарх Порфирије крстио је тридесеторо деце.

Патријарх српски Порфирије служио је данас, на празник Цвети, Свету архијерејску литургију у Храму Свете Тројице у Рипњу и крстио тридесеторо деце.

Патријарх је поручио да је важно да се верници крсте, али да "није довољно да смо само крштени".

"Крштење је почетак духовног живота, који треба да се огледа у нашој свакодневици, у којој се боримо, трудимо да будемо врлински људи, да будемо честити људи, да будемо прави, да будемо једном речју нормални људи. Ми се крштавамо, рађамо да бисмо могли пре свега да учествујемо у свему ономе што је живот Цркве, који има свој врхунац у Светој литургији у Светој тајни причешћа. А да бисмо могли да се причешћујемо мирне савести подразумева се труд који укључује у себе и пост и молитву, али и, с обзиром на то да смо слаби и немоћни људи па грешимо и падамо, подразумева онда и покајање и исповест", рекао је патријарх Порфирије, преноси ТВ Храм.

Поручио је да је Господ свакоме ономе ко је постао члан Цркве дао једнаке шансе и могућности.

Догађај који се памти

Међу основцима који су данас крштени су и Ива и Ања Ћулибрк. За њих је то било искуство које ће дуго памтити.

“Било је јако лепо, сви смо на окупу, памтићу ово дуго, јако занимљиво искуство“, рекла је Ива.

На Ању је највећи утисак оставило потапање. “Занимљиво је било потапање, цело, то је нешто што ћу памтити. Ретко се дешава овако нешто, и баш ми значи, нисам ово никад доживела ни видела, па ми значи“, рекла је Ања.

За њихову мајку Ивану је велика част што је ћерке крстио патријарх Порфирије.

“Указала се велика прилика, не знам кад бисмо имали прилику да их лично патријарх Порфирије крсти. Сви смо били одушевљени да када смо добили вест да ће он лично доћи, захвални смо и радосни“, истакла је Ивана Ћулибрк.

Црква показала везаност са народом

Председник Црквеног одбора Храма Свете Тројице у Рипњу Предраг Аврамовић поручио је да су отворили врата за сву децу која су била вољна данас да се крсте.

“Црква заузима важно место и у нашој традицији и у рипањској историји, и ово је свечани чин којим је црква показала везаност са нашим народом и нашим местом, отворили смо наша врата за сву децу која су била вољна да данас обаве свечани и један од најважнијих чинова у хришћанском свету“, навео је Предраг Аврамовић.

понедељак, 13. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара