Читај ми!

Занат је поново злата вредан – добрих мајстора никад мање, недостају све струке

Недостају нам мајстори свих струка – електричари, водоинсталатери, бравари, молери, керамичари, металци. Немамо довољно ни возача, кувара, месара, пекара. Млади нерадо одлазе на занате, а они који су га кроз праксу добро испекли, одлазе у земље Европске уније где је мајстора још мање. Дуално образовање само делимично решава проблем.

Братислав је керамичар већ 28 година. Kаже, има много посла, нарочито у пролеће и лето.

"Сваки занат је исплатив, као што знају и старији да су некада занатлије били најбогатији људи, па се полако то време враћа. Ево препорука за млађе да треба да раде и треба да се определе да уче неки занат", поручује Братислав Ранчић, керамичар из Пирота.

Директорка Центра за дуално образовање ПКС Мирјана Ковачевић каже да је дефицит кадрова изузетно изражен због демографских кретања, али и због значајног одлива кадрова у иностранство.

"Оно што је свима нама задатак јесте да и младима, а пре свега њиховим родитељима представимо нове услове обављања занатских послова, а свакако и нове начине. Далеко је то од некадашњег рада у неким загушљивим, мемљивим просторијама, радионицама, данас су то заиста савремени услови рада и друга ствар могућност да зараде буду и изнад просечних", додаје Ковачевићева.

Kроз дуално образовање фирме школује раднике који су им потребни и гарантују им посао. Поред тога плаћа им се и радна пракса током школовања. Неки после средњих школа уписују факултете, а где су остали?

"Нигде, нема их, неће да раде, не желе. Мислим да им је напорно да се баве тим послом и да их нису научили ни родитељи, а можда ни ми да могу да зараде добар новац радећи та занимања за која се школују. Раде неке лакше послове, кладионице, кафићи", истиче Тамара Ивановић, педагог у Школи за нове технологије – Политехника.

Постоје и занати које могу да обављају и лица са здравственим тешкоћама сметњама у развоју, као што су пекари, цвећари, вртлари, помоћни кувари, књиговесци. Њих школује средња занатска школа у Београду, а запошљавају друштвено одговорне фирме.

Недостају нам и мајстори опште праксе. Некада су то били домари или што би Немци рекли хаус мајстори. То су оне ситне поправке у кући кад нам се на пример покваре шарке на плакарима, расуше столице које би требало загитовати, променити гумицу на чесми која капље или избушимо рупу за слику.

Многе продавнице последњих година испоручују намештај у деловима, па ко нема веште руке и добар алат муку ће имати док пронађе неког ко ће му склопити намештај.

субота, 11. мај 2024.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара