Читај ми!

Ревија модела по цртежима Ангелине Аћимовић – чување успомене и апострофирање лепог

Београдска недеља моде једну од ревија посветила је Ангелини Аћимовић, девојчици настрадалој у Основној школи "Владислав Рибникар" у мају прошле године.

Ангелина је волела дизајн и моду. На часовима је цртала моделе хаљина са жељом да једног дана постане модна дизајнерка. Инспирисани њеним скицама, 25 познатих дизајнера представило је моделе, безмало годину дана откако су она и још осморо ученика убијени у школи.

"Моја импресија је да је она имала вансеријски таленат и да је она на уникатан начин успела да интерпретира, и своју инспирацију пренесе пре свега на папир, и драго ми је да смо овом приликом успели да ту њену инспирацију оживимо", каже модни дизајнер Александар Забуновић.

Наша позната дизајнерка Драгана Огњеновић каже да је сврха оваквог догађаја пре свега да се задржи и осветли успомена на Ангелину.

"А затим да обратимо пажњу на нешто што је велико и што је важно, то је таленат и развијање талената код деце и апострофирање лепих, позитивних ствари у друштву", истиче дизајнерка.

Ангелинин отац памти да је имала много талената, али да је посебно волела да иде у школицу моде.

"Оставила нам је 22 цртежа у наслађе, и ето нико није очекивао да ће имати такав квалитет. За нас је то била дечја машта, игра, а показало се да је то према речима креатора из Србије и Француске да је то изузетно квалитетно", каже Анђелко Аћимовић.

Породица Аћимовић основала је и Фондацију која носи њено име, чија је мисија чување успомене на жртве трагичних догађаја и превентива да се такве трагедије не понове.

Хаљине које ће бити изложене у бизнис делу Центра "Сава", раде се по мери за људе који желе да подрже мисију фондације, могу да их купе, а сва средства биће усмерена у њен даљи рад.

"Једна од акција јесте да поклонимо хаљине деци матурантима у домовима без родитељског старања, вечерас су ту њене другарице из школе, које ће прошетати хаљине које ће бити њихове за матурско вече. Почиње и школица моде за основце од 10 до 14 година који ће годину дана похађати уз помоћ модних креатора и наше фондације, бесплатно наравно, учиће и ићи ће Ангелининим корацима и путем", наглашава Ангелинин отац.

За среду најављују конференцију коју ће посветити Ангелини са циљем да укажу и родитељима и деци на опасности које носе интернет и друштвене мреже, али и оно што је можда најважније – како да се заштите.

четвртак, 16. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара