Читај ми!

С главом у торби на путу до СЦ Раковица - како безбедно прећи пругу

Претрчавање пруге увек је опасно по живот. Већ годинама, управо преко пруге иду они који морају од аутобуске станице до Спортског центра Раковица. Туда на тренинге свакодневно иду и деца.

Опасно по живот. Недостаје једна таква табла. Пре неколико месеци једна особа је настрадала прелазећи преко пруге, кажу мештани. 

Опрезно преко дрвене греде, поглед лево, десно. Овако пешаци већ деценијама долазе од аутобуске станице и паркинга у Булевару патријарха Димитрија до спортског центра Раковица и фудбалског терена.

"Немају људи где да пређу, нема пешачког прелаза и онда они на своју одговорност прелазе пругу. Возови иду великом брзином, а постоји кривина, тако да је сваки прелазак ризичан", наводи један од грађана који се затекао у близини пруге.

Може се и преко надвожњака, али ни то није безбедно за пешаке. Тамо се једва и возила мимоиђу. 

"Јесте опасно, тамо има дужи пут, али га нико не користи, мислим на овај мост. Ја користим овај пут преко пруге и туда прођем", наводи једна од анкетираних.

Београдска хроника извештавала је о овом проблему више пута, али и даље, изгледа, не постоји решење.

"Овде је проблематично што нема прелаза. Није урађен посебан тротоар где људи могу да се крећу. Е сада, ови људи овде су немоћни. Не могу ништа ни у општини, већ се чека Град, а у Граду чекају кад ће булевар да се уради. Ја мислим да би привремено решење требало да се уради, јер је у питању безбедност људи", наводи Драгиша Стаменковић из кошаркашког клуба Рас.

Пасарела као могуће решење

Према речима пофесора Саобраћајног факултета Милан Вујанић решење које овде задовољава све критеријуме безбедности, па и естетске је пасарела.

"Прелаз преко пруге дигнут на висину изнад ових жица јер њих не можемо да дирамо због стандардне висине. Није то једино решење, може и компликованије - подземни пролаз или тако даље, али сва друга решења су скупа", додаје Вујанић.

У допису Општине Раковица пише да су Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу града и другим надлежним институцијама више пута слали захтеве за решавање проблема.

Из Дирекције кажу да се припрема тендер за израду техничке документације за изградњу саобраћајне везе између Варешке улице и Булевара патријарха Димитрија, што подразумева и нову колско-пешачку стазу. Међутим, о роковима се ништа не зна.

До тада, још безброј оваквих претрчавања.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара