Читај ми!

Од прекршајне казне до затворских дана – новац или робија, дилема која се не исплати

Лакши прекршаји из области комуналног реда и саобраћаја могу се, одлуком Прекршајног суда, заменити затвором, максимално до 90 дана. Последњих година мање је прекршајних казни, али је наплата велика, што значи да људи на крају плате. Ипак, има и оних који изаберу да оду у затвор због невезивања појаса у аутомобилу или коришћења мобилнног телефона током вожње.

Када се прекршајна казна претвори у затворску, дан вреди 1.000 динара. Има оних који новчану казну никако не би заменили за затвор, али и оних који то хоће пошто-пото, кажу адвокати.

Судије тврде да после ноћи проведене у затвору, родбина плати остатак.

Прекршајни налог има тачно одређену новчану казну и исписује се за најлакше прекршаје.

“Из области комуналног реда, затим саобраћаја... Везивање појасева, мала прекорачења брзине, коришћење мобилног телефона у вожњи, ако немате карту у јавном превозу, не поштујете одлуку о комуналном реду по питању паркирања“, каже в. д. председника Прекршајног суда Оливера Ристановић.

Закон допушта да се прекршајна казна преполови, ако се плати у року од 8 дана, или да се у року жалите. Када и тај рок истекне, суд може новчану казну да претвори у затворску, иако не дођете у судницу.

“Суд не води поступак, не утврђује чињенице из тог налога, већ само принудно извршава. И таква новчана казна се решењем о извршењу углавном замењује у казну затвора“, наводи Ристановић.

Суд све ређе шаље на друштвено користан рад

Прошле године суд је 30.000 казни заменио затвором. Иако је дан затвора скупљи за друштво, судије све ређе кривце упућују на друштвено користан рад у неко јавно предузеће.

“Лице које добије позив од Управе за извршење алтернативних санкција се углавном том позиву не одазове или рад не изврши у оном броју сати који је одређен решењем суда. Након тога суд мора да преиначује то решење“, додаје Ристановић.

А адвокати кажу да се вреди жалити на новчану казну, изнети своје виђење, понудити сведоке…

“Не само да се ослободе, него да умање рецимо своју казну. Није исто да ли је изречена казна 150.000 динара, примера ради, или да на крају добијете да је платите 100.000 динара. Такође, велика је битка око казнених поена у саобраћају. За то се исто грађани боре, јер не желе да изгубе возачку дозволу“, каже адвокат Жељко Симић.

Када се иде у затвор

У затвор се не иде моментално. Потребно је да вам суд уручи решење и поуку, односно да вам укаже на могућност да у одређеном року ипак платите казну.

Битно је да вас обавесте, али и да ли ће вас пошта, патрола или курир наћи.

"Та одлука се грађанину доставља. Међутим, ако је грађанин у међувремену променио адресу, није доступан или избегава пријем судских писмена, обавештење и све остало ће му бити достављено преко огласне табле суда, с тим што суд углавном покушава достављање и преко судског курира, а у неким случајима и преко МУП-а“, објашњава адвокат.

Прекршајни налози застаревају за максимално две године од момента када је новчана казна постала правоснажна, али не треба ризиковати. Ако сте избегли пресуде и налоге за привођење, можда вас сачекају на граници кад кренете на море.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво