Здравствени центар у Врању: Нема могућности да жене имају пратњу на порођају

У врањском породилишту за сада не постоји могућност да труднице имају право на пратиоца за време порођаја, одговор је градског Здравственог центра на захтев да се допусти бесплатна пратња за жене, након што је породиља пријавила двојицу гинеколога за акушерско насиље.

Здравствени центар у Врању одговорио је негативно на захтев организација цивилног друштва да се женама омогући бесплатна пратња на порођају.

"За сада не постоји могућност да труднице, за време порођаја, имају право на пратиоца – особу од поверења на порођају у Служби за гинекологију и акушерство ОЈ Опште болнице ЗЦ Врање", пише у саопштењу Здравственог центра које потписује в. д. директора ЗЦ Врање др Саша Ђорђевић.

Као разлог наводи се да је на републичком нивоу најављено стварање услова за присуство пратње у свим породилиштима у земљи.

“У смислу, да се обезбеде просторни капацитети (реконструкција постојећих породилишта или изградња нових), како би се, пре свега, обезбедили услови за присуство пратиоца породиљи“, пише у саопштењу.

Врањски Здравствени центар позива се и на недостатак законског оквира по којем би пратња била могућа.

Захтев да се женама омогући бесплатна пратња на порођају су у име грађана и грађанки упутили Одбор за људска права и СОС телефон Врање, после пријављеног случаја акушерског насиља у тој установи и прошлонедељног протеста.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара