Општина Нови Београд: Спремни смо да помогнемо кинеским трговцима у Блоку 70

Градска општина Нови Београд спремна је да помогне најугроженијим трговцима чији су локали изгорели у великом пожару у Кинеском тржном центру у Блоку 70, саопштено је из те општине. Удружење кинеских трговаца затражило је да им се на простору за смештај теретних возила дозволи привремено постављање највише 15 контејнера.

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, изјавио је на састанку са представницима Амбасаде Народне Републике Кине и кинеских привредника, да ће општина у оквиру својих надлежности пружити помоћ најугроженијим кинеским трговацима чији локали су изгорели 24. јануара, у великом пожару у Блоку 70.

Састанку који је одржан на иницијативу Удружења кинеских трговаца, присуствовала је и Веи Џен, шефица конзуларног одељења Амбасаде Народне Републике Кине у Србији и начелник Полицијске станице Нови Београд и члан општинског штаба за ванредне ситуације Милан Шкаљац.

Одговарајући на конкретну молбу да добију привремени простор за највише 15 најугроженијих трговаца, Бован је нагласио да општина осим правне и моралне подршке, нема других могућности.

"Општина нема локале нити газдује земљиштем, али разумемо да тај проблем свакако мора што пре да се реши, а да би поставили привремене објекте на отвореном простору, морате да покренете процедуру за добијање привремене дозволе од власника парцеле", рекао је Бован.

Удружење кинеских трговаца затражило је да им се у блоку 70 на простору за смештај теретних возила за потебе Тржног центра, где већ постоје привремени објекти власника чији су локали изгорели у пожару пре две и по године, дозволи привремено највише 15 контејнера.

Зоу Ђунвеи, председник Асоцијације за промоцију економије, културе и туризма НР Кине у Србији, рекао је да су у потпуно изгорела 82 локала и да је још 30 теже оштећено, улавном због воде током гашења пожара.

"Од тог броја 10 до 15 власника локала је на рубу егзистенције", нагласио је Зоу Ђунвеи, додајући да је тим људима потребно да преброде период до отварања новог Кинеског тржног центра који се гради у непосредној близини садашњег.

Истакао је да је реч о људима чије породице живе искључиво од продаје робе у локалима, те да ће први објекат новог Кинеског центра са 360 локала бити отворен у мају ове године.

Веи Џен, се у и име амбасадора НР Кине у Србији Ли Минга и свих кинеских држављана у Србији, захвалила на великом пожртвовању припадника полиције и ватрогасних јединица приликом гашења пожара.

"Не само да је полиција ангажовала велики број спасилаца и хеликоптере, него су, с обзиром на то да је велики број локала који нису изгорели, после пожара остао откључан, припадници послиције наставили без престанка да дежурају и штите ту имовину", рекла је Веи Џен.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару