Право на породичну пензију – на кога се односе измене закона

Директор Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања Републичког пензионог фонда Владимир Станковић истиче за РТС да се измене закона од ове године односе на остваривање породичне пензије од преминулог пензионера, док се у односу на осигуранике није ништа променило. Новина је да се право на пензију не остварује наредним даном од смрти пензионера, као до сада, него првим даном следећег месеца.

Лица која могу да остваре породичну пензију су пре свега чланови породице онога у односу на кога се остварује то право, ко је раније био корисник старосне превремене или инвалидске пензије.

Породична пензија, притом, може да се остварује и у односу на лице које није било корисник пензије. 

Владимир Станковић појашњава за РТС да је у тим ситуацијама реч о особама које нису оствариле услов за пензију. То значи да нису имале довољно година живота или радног стажа. Такође, може се радити и о лицу које је тренутно било незапослено, односно које је тренутно на бироу за запошљавање.

Истиче да у зависности од тога у ком је статусу било лице које је преминуло, у односу на кога се остварује породична пензија, постоје и разлике.

Измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању

"Оно што се променило јесте остваривање права на породичну пензију у односу на лица која су претходно била корисници пензије, а није се ништа променило у односу на она лица која су била осигураници", прецизирао је Станковић.

Дакле, код лица која су били осигураници, нема измена па се после њихове смрти, првим наредним даном остварује право на породичну пензију. 

"Право на породичну пензију може остварити лице уколико није у осигурању. Кад кажемо да није у осигурању, то може бити да није запослен, да нема рецимо неку приватну фирму, да не обавља некакву самосталну или пољопривредну делатност", каже Станковић.

Што се тиче измене у члану 111, које се примењује од ове године, она се односи на остваривање породичне пензије од преминулог корисника пензије, односно пензионера.

"У том случају је сад направљена једна измена која говори о томе да, што се тиче преминулог, њему припада право на пензију, не као што је до сада било до датума смрти, на пример до 15. јануара, сада му припада до краја месеца. То би значило да онај који остварује породичну пензију, остварује је са првим наредним даном следећег месеца. На пример, ако је преминуло 15. јануара, то значи да лице остварује право на породичну пензију од 1. фебруара", појашњава директор Сектора за остваривање права.

Услови за остваривање породичне пензије

Што се тиче захтева за породичну пензију, може се поднети пет, десет дана после смрти лица, али и после две године.

"Али треба имати у виду да ми по пропису можемо право да вратимо и да се може остварити највише шест месеци уназад од дана кад је поднет захтев. Значи, не можемо са првим наредним даном од дана смрти", указује Станковић.

Када је више чланова породице корисника породичне пензије, они могу заједнички користити ту  пензију, а могу и одвојено.

"У односу на свако лице се цене услови од када може и, наравно, до када може остваривати то право на породичну пензију. У зависности уколико неко од њих из неког разлога престане да користи,  онда  се од следећег дана утврђује нови износ у односу на тог једног који је остао или у односу на она лица која су остала", наводи он.

Када је потребно оставинско решење

Станковић објашњава да постоје ситуације када су остали неки неисплаћени износи у односу на лице које је преминуло, а то је имовина која припада том преминулом. Тада се поставља и питање ко тај заостатак може и под којим условима да прими као неку имовину, односно оставину.

"Да би се нека друга лица јавила као легитимисана лица, да могу да преузму тај износ, ту је неопходно имати то оставинско решење које се опет остварује или добије или доноси. Значи, уколико се то решење буде донело брже, онда ћемо те заостале износе пензије исплатити, брже, односно, по дану како нам буде донето то оставинско решење", наводи директор Сектора ПИО Фонда.

Станковић саветује да се захтев за породичну пензију поднесе најкасније у року од шест месеци од дана смрти корисника.

Истиче да је углавном довољан сам захтев, јер фонд по службеној дужности електронским преузима податке од других државних органа.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару