Велики кашаљ потврђен код 565 особа у Београду, смиривање ситуације за око месец дана

У Београду у протекле две недеље од акутних респираторних инфекциja оболела је 13.871 особа, подаци су Градског завода за јавно здравље. Пријављено је и да су 565 особе оболеле од великог кашља, а 531 од обољења сличних грипу. Најефикаснија мера превенције грипа је вакцинација, поручују из завода.

На сајту Градског завода за јавно здравље Београд наводи се да је у односу на прву недељу у јануару, број оболелих од акутних респираторних инфекција мањи за 9,7 одсто или 15.359 особа, док број оболелих од обољења сличних грипу је већи за 10,2 одсто.

Међу оболелима од акутних респираторних инфекција највише је особа старосне доби од  20 до 64 године – 49, 3 одсто, узраста од пет до 19 година – 19, 9 одсто и узраста до четири године – 19,7 одсто

"Најефикаснија мера превенције грипа је вакцинација. Препоручује се свим особама које су у повећаном ризику од развоја компликација да се што пре вакцинишу, при чему се заштита ствара за две до три недеље од добијања вакцине", наводи се на сајту.  

Градски завод истиче и да се вакцина се може примити у било које време у току трајања сезоне грипа, чак и кад је вирус почео да се шири у окружењу.

Опште мере превенције обухватају избегавање блиских контакта са оболелим особама, редовно прање руку уз избегавање додиривања очију, носа и уста, проветравање просторија.

Јачање опште отпорности организма подразумева адекватан режим рада и одмора и исхрану богату витаминима.

Смиривање ситуације за око месец дана

Начелница јединице за имунизацијu у Заводу за јавно здравље Ивана Беговић Лазаревић рекла је за ФоНет да се број нових случајева оболелих на недељном нивоу не смањује и да је реч о случајевима који су епидемиолошки обрађени, а да има бар још 100 оболелих који се нису јавили лекару.

Беговић Лазаревићева је указала да највише оболелих има у општинама Земун, Вождовац, Чукарица, Звездара и Палилула, "можда зато што се ревносније јављају лекарима који их одмах упућују на дијагностику".

Додала је да се због тога не може рећи да је смиривање епидемије на видику, али да ће се то можда догодити за месец или месец и по дана.

Подсетила да је Градски завод за јавно здравље пријавио епидемију 19. децембра 2023. године и тада је регистровано 312 случајева великог кашља.

"Нема довољно имунизованих"

Беговић Лазаревићева је рекла да претходних деценија није било толико оболелих, али да то не значи да није било великог кашља, који за разлику од великих богиња и дечја парализе, никада није искорењен.

Истакла је да је део разлога што се појавила епидемија и то што у Србији већ неколико година нема жељеног процента вакцинисаних који је 95 одсто, али је нагласила да је 70 одсто оболелих комплетно вакцинисано у складу са узрастом.

Беговић Лазаревићева је рекла да то не треба да чуди јер вакцина даје солидан имунитет и спречава обољевање за шест до 10 година, а након тога вакцина више не може да спречи обољевање.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару