Зашто касне летови с београдског аеродрома – надлежни за надзор тврде једно, аеродромске службе супротно

Ниске температуре претходних дана не само да су ледиле авионе, него и ред летења на београдском аеродрому. Било је кашњења и отказивања летова. Што се разлога тиче, разликују се тврдње Директората цивилног ваздухопловства, који је у инспекцији, и надлежних на Аеродрому "Никола Тесла". Данас није било кашњења летова.

Због учесталих кашњења и одлагања летова претходних дана на Аеродрому "Никола Тесла", Директорат цивилног ваздухопловства Србије тренутно спроводи ванредни инспекцијски надзор.

"Директорат је анализом прикупљених података утврдио да оператор аеродрома ‘Никола Тесла’ у одређеном временском периоду није испуњавао персоналне и техничке услове за пружање услуга земаљског опслуживања, одлеђивање и заштита од одлеђивања ваздухоплова, као и да у одређеним временским интервалима није поступао у складу са процедурама задржавања аеродромске опреме, поготово имајући у виду чишћења аеродромске опреме од снега и леда“, каже Данило Ђукић, инспектор за услуге земаљског опслужувања у Директорату цивилног ваздухопловства.

На београдском аеродрому тврде супротно. У писаном одговору који су доставили редакцији Београдске хронике кажу да имају довољно људи и опреме за одлеђивање авиона, али да је за то потребно одређено време.

Кажу и да се због кашњења летова у одласку из Београда у јутарњим сатима, као и у доласку у Београд, дешавало да већи број авиона него што је предвиђено чека на одлеђивање.

У одговору наводе и да је ситуацију претходне недеље додатно отежала магла јер, и поред чињенице да аеродром располаже опремом за слетање у условима смањене видљивости, на слетање и полетање утиче и тип самог ваздухоплова, затим процедуре које прописују авио-компаније, као и одлука пилота да ли ће, у таквим околностима, слетети у Београд.

У Директорату кажу да су оператору аеродрома наложиоли спровођење хитних мера како би авио-саобраћај био нормализован.

"Наведене неправилности и изречене мере биће констатоване у записницима о ванредном инспекцијском надзору на основу којих ће Директорат поступити по законом прописаним мерама“, каже Данило Ђукић.

Данас није било кашњења, уз неколико изузетака, кажу на београдском аеродрому. Истини за вољу, данас је у Београду температура била у плусу, па није било потребе да се предузимају било какве додатне мере код полетања авиона.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара