Тридемија вратила заштитне маске, за кога су обавезне

Некада се знало да зими имамо грип или кијавицу. Сада се појавила тридемија, или мешавина три вируса. Последњих недеља пуни амбуланте и домове здравља и скоро да нема оних који у околини, кући или лично нису осетили како изгледа тај микс вируса. Пријављена је и епидемија великог кашља. Ипак, заштитну маску мало ко носи, чак и у здравственим установама.

Препуна је чекаоница Хитног пријема у Kлиничко-болничком центру Земун. Уобичајена слика. Пацијенти и родбина се у журби не сете да понесу и ставе маске. Зато их на улазу дели особље. 

"Није само у питању ковид вирус него и респираторне инфекције које су сад у порасту. Имамо јако велики прилив пацијената на Одељење пулмологије, педијатрије. Велики број не само са ковидом него и са вирусима инфлуенце и осталим вирусима. Све што може да доведе до респираторне зависности, све што се преноси респираторним путем, маске представљају обавезну меру заштите не само за запослене него и за пацијенте", упозорава проф. др Дејан Стевановић, управник Клинике за хирургију КБЦ "Земун".

За кога су обавезне маске

Одлука Радне групе за праћење пандемије, донета још у септембру, да су маске обавезне у свим здравственим установама и за запослене и за пацијенте, и даље је на снази.

Епидемиолог Ивана Беговић Лазаревић из Градски завод за јавно здравље каже да је епидемиолошка ситуација везана за ковид стабилна. Број оболелих особа ове недеље у односу на претходну и претпрошлу недељу је уједначен, али указује да то ништа не значи, јер имамо и циркулацију и вируса грипа.

"Много људи је отпутовало ван Београда тако да ће се епидемиолошка ситуација, односно број особа за потврђеним вирусом грипа вероватно већ наредних недеља кад крене друго полугодиште променити", истиче Беговић Лазаревићева. 

Ко одлучује о посетама пацијентима

"Kомисија за превенцију болничких инфекција у склопу сваке здравствене установе у сагледавању конкретне епидемиолошке ситуације доноси одлуку да ли ће забранити посете, да ли ће ограничити и на који временски период ће те мере бити", наводи Беговић Лазаревићева.

У Kлиничко-болничком центру Земун пи-си-ар тест је обавезан за пацијенте који одлазе на болничко лечење на одељења геријатрије, хематологије и онкологије.

Хитни пацијенти смештају се у изолацију док не стигну резултати тестирања. Посете су забрањене. 

"Посете су забрањене до даљег, обавештења се могу добити путем телефона. Овде на портирници све што треба за пацијенте се оставља и онда наша служба то односи пацијентима на одељење. Али лични контакт пацијента и родбине не може да постоји на одељењима. То је у  оквиру мера које се спроводе за заштиту од респираторних инфекција", наглашава Стевановић.

Иначе, у нашој земљи пријављена је епидемија великог кашља. У Београду, према последњем пресеку, било је око 500 оболелих, а у Србији више од хиљаду.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару