Читај ми!

Упозорење РТС-а СББ-у за позиционирање програма Јавног сервиса

Поводом обавезе оператора електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских услуга да програме у понуди позиционира на начин установљен Законом о електронским медијима који је ступио на снагу 4. новембра ове године, генерални директор ЈМУ РТС Драган Бујошевић упутио је упозорење СББ-у (Serbia Broadband). Упозорење преносимо у целости.

Поштовани,

Овим путем желимо да укажемо на вашу обавезу да програме Јавне медијске установе Радио-телевизије Србије (РТС 1 и РТС 2) као основне програме јавног медијског сервиса, позиционирате на почетку листе канала у понуди на свим вашим дистрибутивним платформама, непосредно иза сервисног канала (који треба да буде на нултој позицији).

Наиме, дана 4.11. 2023. године ступио је на снагу Закон о електронским медијима ("Службени гласник РС", број 92/2023) који чланом 112. став 13. установљава обавезу оператора електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских услуга да програме у понуди позиционира на следећи начин:

1) сервисни канал оператора, са информацијама о садржају понуде оператора – нулта позиција;
2) основни програми јавних медијских сервиса у зони њиховог покривања – позиције непосредно иза нулте позиције;
3) све остале медијске услуге телевизије у понуди оператора – непосредно након позиција за медијске услуге телевизије из тачке 2) овог става, према редоследу који одреди оператор.

Непоступање у складу са наведеним обавезама подразумева покретање управног извршења и прекршајног поступка у складу са чланом 112 став 15 и чланом 125 Закона о електронским медијима.

С поштовањем,

генерални директор ЈМУ РТС
Драган Бујошевић

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије