Читај ми!

Клиника у Вишеградској - за 100 година рођено више од милион беба

Поред свечаности у Народном позоришту у Београду поводом века Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, о раду те установе говори се и на 18. Међународном конгресу гинеколога. Више од милион беба рођено је за сто година у породилишту у Вишеградској, а од јуче ујутру на свет је дошло шест девојчица и десет дечака.

Хор РТС-а отворио је 18. Међународни конгрес гинеколога и опстетичара. И међу њима су они рођени у Вишеградској, као и у публици, а готово свако од нас има некога ко је рођен у највећем породилишту у земљи, али и највећој гинеколошкој клиници, не само на нашим просторима. Централна тема Конгреса зато и јесте обележавање великог јубилеја. Сто година Клинике у Вишеградској.

 А од јуче ујутру до данас, у Вишеградској је рођено шест девојчица и десет дечака.

"Негујемо не само традицију, него показујуемо да поштујемо наше претке, учитеље, да их ценимо, одајемо признање за све што су нама пренели. Али исто тако, с обзиром да смо унели новитете, показујемо да имамо и визију у унапређењу свега тога", истиче др Стефан Дугалић на Клиници за гинекологију и акушерство УКЦС.

Помоћ да на свет дођу бебе

Професорка Весна Кесић, гинеколог-онколог у пензији, каже да не зна  колико је током каријере прегледала и лечила жена. За њу је посебна част и привилегија да је цео радни век провела на тој истој Клиници.

"Све моје време, деценије на клиници, биле су посвећене онкологији. Ми смо успевали да усвајамо нове протоколе, добијемо опрему и имамо све методе лечења на нивоу највећих гинеколошких центара у Европи", нагласила је Кесићева.

У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Србије брину о репродуктивном здрављу жена, али и мушкараца кроз Национални центар за онкофертилит, збрињавају најтеже болести у гинекологији. И пре свега, помажу да на свет дођу бебе и природним путем и вантелесном оплодњом.

Референтна установа у Србији и региону

Директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦС, проф. др Александар Стефановић истиче да су референтна установа не само за Србију, него за регион.

Каже да је реч о конгресу који има немерљиву корист за струку, регион. Очекују више од 1.000 учесника, предавача из 20 земаља.

"Различите теме из гинекологије и акушерства. Причаћемо о ХПВ вирусу, вакцинацији, превенцији", наводи Стефановић.

Клинику, која ради 24 сата, седам дана у недељи, 365 дана годишње, и која никада није затварала своја врата, и чији лепши део може да се види из различитих делова града, ускоро чека и дуго очекивана реконструкција.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару