Читај ми!

Сукоби на Блиском истоку поделили јавност у целом свету - скупови подршке и Израелцима и Палестинцима

У сваком рату - оном који траје дуже од годину и по између Русије и Украјине, и новом - између Израела и Хамаса - и државе и грађани се сврставају на једну од страна. Између две "истине" увек су цивили, који највише страдају; за неколико дана у Појасу Газе убијене су и рањене хиљаде људи, расељене стотине хиљада. У остатку света протести и скупови подршке народу - Израела или Палестине.

Питање које се не поставља, али се све чешће чује - чија су деца и животи вреднији и да ли је у реду да у сукобу нема невиних, па тако ни милости? О томе говоре званичници, али и грађани, највише на друштвеним мрежама. Опредељени иду и на скупове подршке. Тако је и у Србији. У Новом Пазару је у суботу одржан протест подршке палестинском народу, данас у Београду - Израелу. Пре два дана у главном граду упућен је и позив на прикупљање помоћи за палестински народ.

"Немојте се плашити да подржите невине људе које убијају, подржати њих не значи подржати тероризам. Ми подржавамо жене, ми подржавамо децу, ми подржавамо хиљаде који гину и страдају", поручио је Харис Ибрахимовић из неформалне групе грађана

"Данас смо се окупили у једну мировну шетњу која осуђује терористички напад који се десио 7.октобра. Мени је лично жао сваког цивила наравно са било које стране да је, али не бих волела да дође до мешања, једно је тероризам, а друго је можда реакција на терористичку групу која у истом смислу терорише свој народ", каже Соња Вуиличић из невладине организације "Хавер Србија".

Подршка, протести и забране скупова широм Европе

Француска влада забранила је скупове подршке палестинском народу наводећи да јој је циљ да сузбије пораст антисемитизма у земљи у којој живи једна од највећих муслиманских заједница у Европи. Забрањени су и у Берлину, кажу због безбедности. Немачки вицеканцелар је још раније рекао да је безбедност Израела у темељу немачке државе.

"Првог дана напада Хамаса на Израел Бранденбуршка капија је била у бојама Израела и постојале су велике демонстрације Израелу, већинско мишљење је да Израел треба подржавати по сваку цену. С друге стране, у Берлину постоји велика арапска и палестинска популација која је протеклих дана покушала у пар наврата, не тако бројне протесте. Они су од полције угушени или забрањени, а водећи коментари немачких медија је да - то није требало дозволити, да таква слика се шаље у свет - не улазећи уопште да ли је то био протест подршке Палестинцима, већ се то све ставља у исти кош, као подршка Хамасу", каже дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић.

Би-Би-Си је на удару владе, премијера лично, али и јеврејске заједнице у Британији јер у извештавању припаднике Хамаса називају милитантима или борцима, не терористима. Наша репортерка каже да угао гледања на сукобе у Гази зависи од тога у којој енглеској четврти живите.

"Стојим на невидљивој граници два погледа на ситуацију у Израелу и Гази. У северном и северозападном Лондону прикупља се помоћ за Израел, а мушкарци са двојним држављанством одазивају се регрутацији тој земљи, док жене и деца не смеју сами на улицу. Премијер Сунак посећује синагогу, а полиција тврди да је број антисемитских напада у огромном порасту. Са друге стране, масовни протести подршке Палестинцима у десет градова Велике Британије. Помоћ за Газу прикупља се у џамијама, али и изборној јединици Џеремија Корбина. Две стране сагласне само у критикама Би-Би-Си-ја испред чијег улаза је посута црвена боја. 'Руке су вам крваве од пристрасног извештавања', тврде Палестинци. 'Називајте Хамас терористима', званично захтева јеврејска заједница", преноси слике из Лондона дописница РТС-а из Велике Британије Ивана Милорадовић.

У историји сукоба, дужег од века, мери се свака реч. Џон Симпсон, уредник за спољну политику одговара на питање зашто Би-Би-Си не каже да су Хамасови нападачи - терористи. Каже да је одговор у темељним принципима Би-Би-Си-ја.

"Тероризам је тешка реч коју људи користе за понашање које морално не одобравају. Једноставно, није посао Би-БиСи-ја да говори људима кога да подрже, а кога да осуде - ко су добри, а ко лоши момци. Наш посао је да публици представимо чињенице и пустимо је да сама одлучи", поручује уредник Би-Би-Си-ја.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару