Читај ми!

Први предлози против интернет садржаја штетних по децу, шта кажу стручњаци

Радна група за безбедност деце на интернету, која је формирана након трагедије у ОШ "Владислав Рибникар", предала је Влади Србије и Савету за борбу против вршњачког насиља предлоге решења који би могли да побољшају безбедност деце на интеренту. За дељење материјала који садржи савете за извршење кривичних дела и за њихово јавно одобравање, предложене су затворске казне од три месеца до пет година.

Непуна четири месеца након формирања Радне групе за безбедност деце на интернету стигили су први предлози. Један од задатака Групе био је да размотри увођење мера забране приступа сајтовима дарк веба који, између осталог, садрже савете како да се изврши убиство, набави дрога или ватрено оружје. Стручњаци су сагласни, то је тешко изводљиво.

“Ради се о делу интернета који није једноставно доступан путем интернет домена као нa пример www.rts.rs. То је део интернета којим се приступа искључиво помоћу специјалних алата. Имамо случајеве да су безбедносне службе позивале кориснике и заплењивале опрему корисницима које су приступале дарк вебу“, каже стручњак за сајбер безбедност Милош Јовановић.

Ако није могуће регулисати приступ дарк вебу, може се изменити и дупунити Кривични законик, неки су од предлога Радне групе.

“Треба да се уради допуна Кривичног законика којим би се кривично гонилe радњe објављивањa материјала, где се саветује извршење неког кривичног дела и да се казни особа која преко интернета учини доступним те информације", рекао је Игор Јурић, члан Радне групе за безбедност деце на интернету.

Предложене су новчане и затворске казне до годину дана за свесно приступање штетном материјалу, али и затворска казна од шест месеци до пет година за јавно одобравање тешких кривичних дела.

Бесплатне апликације родитељског надзора

Радна група предлаже и бесплатне пакета за коришћење апликација родитељског надзора мобилних телофона, као и додатно филтрирање штетног садржаја од стране интернет провајдера.

“Треба да се уреди и коришћење мобилних телефона у школама, то је једна од препорука. То мора ићи аутономно од школе до школе, да свака школа изриче своја правила. И то је нешто што је могуће. Велики број родитеља, већ сада вам могу рећи, негодује због тога“, наводи Јурић.

Мере сличне предложеним предузимају се и у земљама ЕУ, уз политику “нулте“ толеранције за штетне садржаје по децу на интернету. Следећа је на потезу Влада Србије. Ако предлози буду прихваћени, следе измене и допуне закана, пре свега Кривичног и Закона о електронским комуникацијама.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару