Читај ми!

Зашто жене могу у сукњама, а мушкарци морају да носе панталоне – да ли закон регулише начин облачења у институцијама

Друштвене мреже обишле су слике једног Мостарца којем нису дозволили да у бермудама уђе у државну институцију, па је из револта купио хаљину на цветиће и ушао да обави посао због којег је дошао. Свакога лета имамо исту полемику око правила облачења – због чега жене могу у сукњама, а мушкарци морају да носе панталоне, и да ли закон уопште регулише начин облачења.

Необављеног посла, један грађанин враћен је из Министарства саобраћаја због бермуда, али има примедбу зато што жене и девојке улазе и у мини-сукњама. И још један покушај уласка у кратким панталонама остао је безуспешан. Само до правосудног стражара и онда назад кући на пресвлачење.

Суграђанка с којом је екипа РТС-а разговарала није имала таквих проблема.

"Па углавном треба да буду прекривена рамена и да буду сукње неке адекватне дужине, да буду покривене ноге", објашњава она.

Пропис о облачењу налаже да се у државне институције не улази у кратким мајицама са великим деколтеом, са отвореним леђима, танким бретелама. Сукње не би требало да буду изнад колена, а не може се улазити ни у шортсевима, кратким панталонама, папучама…

"Када су у питању странке женског пола, најчешће је реч о мајицама са танким бретелама. Ту се трудимо заиста да изађемо у сусрет уколико имају неку мараму или ешарпу, замолимо их да покрију делове леђа и рамена који су откривени, па да на тај начин ипак могу да остваре оно због чега су дошли. Када су у питању странке мушког пола, најчешће се ради о кратким панталонама и бермудама. Ту, нажалост, нисмо баш у могућности много да им помогнемо. Неки се љуте, неки се не љуте", каже Зоран Карачић из Прекршајног суда. 

И у Општини Вождовац су строги када је у питању питању облачење. Ипак, кад је јако вруће, прогледају кроз прсте.

"Инсистирамо на томе да се поштује дрес код, осим у данима када су интензивно високе температуре као што је ових дана, а у нашу Градску општину Вождовац грађани долазе и да преузму своје картице за базене. Има доста младих, затим пензионере који преузимају своје доживотне персонализоване картице за јавни градски превоз, тако да просто водимо рачуна о дрес коду, али у тим данима дрес код нам није толико битан колико нам је битно здравље грађана", објашњава Мина Секулић из Општине Вождовац.

Један Мостарац пре неколико дана ипак није одустао. Како у бермудама није могао у просторије пензијског осигурања у том граду, купио је хаљину и тако несметано завршио посао и насмејао регион.

Прошле године слично је урадио и наш суграђанин, који је у државну институцију ушао у сукњи.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару