Читај ми!

Јанковићева: Недопустиво да у образложењу за убиство жене читамо да је био миран, тих и породичан човек

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да када се говори о фемициду да је закон унапређиван, али пукотине и даље постоје у систему, и да нико није нашао чаробни штапић да реши то питање. Истакла је да је недопустиво да и даље читамо у образложењима за убиство жене као олакшавајућу околност да је био тих, миран и породичан човек.

За викенд је опет човек убио супругу па себе. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовалa je на региналном правосудном форуму, на којем је говорила и председница Европског суда за људска права а фемицид је био тема.

Говорећи о насиљу над женама у партнерским односима, каже да је закон унапређиван, али пукотине и даље постоје у систему, и да нико није нашао чаробни штапић да реши то питање.

"То је прича о неједнаким односима моћи који трају вековима. Прошлог месеца сам била на скупу на високом нивоу. Видите да су проблеми врло слични, да у свим системима постоје пукотине. Увек је била предрасуда да се у економски развијеним земљама не крше људска права. Крше се и овде и у Шведској и у Норвешкој. Али то нама није оправдање“, рекла је повереница.

Посебно је истакла да је недопустиво да и даље читамо у образложењима за убиство жене као олакшавајућу околност да је био тих, миран и породичан човек. Упитала је шта то значи када је починио такво дело као што је убиство.

Препоруке предшколским установама

Свим предшколским установама у Србији, Канцеларија поверенице упутила је препоруке мера које се односе на упис и боравак деце у тим установама. Циљ је унапређење равноправности све деце без обзира на било које њихово лично својство или њихових родитеља.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да не постоји разлог да се сваке године врши упис детета у вртић када је већ једном дете уписано.

Јанковићева је рекла да су неке предшкослске установе ово поштовале, али не све. Имали смо случајеве поједаних установа које су уписивале децу сваке године у вртић, а како каже, најпознатији случај се догодио у Пећинцима где је забележен случај дискриминације.

"Та наша препорука се састоји од три сегмента, сва деца која имају ретку, неуротрансмитерску или хроничну незаразну болест треба то пријавити при упису како би установе имале на време ту информацију и како би се припремиле. Нема потребе да се дете одваја због болести, нема разлога да се такво дете одваја“, истакла је Јанковићева.

Према њеним речима, када су се Канцеларији поверенице обратила удружења "Храбриша“ и "Плави круг“ уочено је да постоје такве врсте проблема по питању њихове инклузије.

"Треба више особља, зато се ваља на време припремити за такву децу. Зато смо и дали препоруку да се информације о болести дају на упису како би се установе припремиле“, каже повереница.

Истакла је да је доступност кључни принцип и треба у пракси да буде примењен.

"Прва препорука не захтева никакво улагање него добру вољу“, напоменула је.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару