Читај ми!

Деца ће имати и своје собе - Стојановићи из Власотинца добили кућу

Одликаше Пеђу и Лазара из планинског села Равни Дел код Власотинца упознали смо пре три године када су њихови наставници покренули акцију како би добили сигуран кров над главом. Нови дом у селу Крушевици подарила им је Фондација "Хумана срца" уз подршку локалне самоуправе. Више од половине неопходних средства обезбеђено је продајом дреса Николе Јокића за три милиона динара на донаторској вечери прошлог месеца у Београду.

Измешали се неверица, збуњеност, узбуђење и Стојановиће оставили без речи. Тешко им је да поверују да је стотину квадрата комплетно опремљених – њихов нови дом.

"И надала сам се и нисам се надала, стварно нисам се надала да ће да буде овако брзо", каже Наталија Стојановић.

Новица Стојановић истиче да не би могли ово сами.

Петнаестогодишњи Лазар собу ће делити са две године старијим братом Пеђом. Најстарија Ивана први пут има свој кутак.

"Прелепо, стварно нисам знала да ће овако нешто да се деси, али хвала свима на овоме што су урадили", поручује Ивана Стојановић, ученица Техничке школе у Власотинцу.

Њен брат Лазар је ученик Основне школе "Карађорђе Петровић" у Крушевици, а жеља му је да настави школовање и, како каже, да буде кувар.

Целу причу покренуо је колектив школе у Крушевици, како би браћа одликаши уз достојанствен живот могла лакше до својих снова. Срећу су поделили.

"Дивна деца, одлични ђаци, а у каквим условима су они стицали све те петице свака им част и до сада", наводи Марина Илић, директорка ОШ "Карађорђе Петровић" Крушевица.

Лазарова другарица Анђела Манојловић каже да су сви срећни, јер је Лазар добар друг и још бољи ђак.

Нова адреса Стојановића је Крушевица

Нова адреса Стојановића сада је Крушевица. Радују им се опустеле махале овог пространог села.

"Камо среће да има још 50 посто да дођу. Ту је махала била шест домова, сада сам само ја", истиче Ђорђе Стојановић, мештанин Крушевице.

У удаљеном планинском селу, с друге стране Власине, остављају успомене и кућу поклеклу од терета старог један век. Нову животну страницу окренула им је Фондација "Хумана срца". За куповину и реконструкцију куће издвојила је готово шест милиона динара.

"Сви су се одазвали који су били позвани, јер су схватили колико је важно да сви треба да пробудимо ту неку емпатичност која је можда у неком тренутку била успавана", наглашава Данијела Василијевић, оснивач Фондације "Хумана срца".

Велика и хумана срца усрећиће на лето Митровиће из околине Лесковца, а на јесен породицу Младенов у Димитровграду.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво