Читај ми!

Пољопривредници настављају протесте широм Србије

Пољопривредници протествују други дан у више градива Србије. Чланови Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља, које је полиција јуче зауставила преноћили су на Ибарској магистрали. Блокада улица у Новом Саду, Суботици, Богатићу и Пожаревцу.

Пољопривредници су тракторима формирали колоне на путевима, организовали протестну вожњу или блокирали саобраћај.

Чланови Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља, које је полиција јуче зауставила  на улазу у Краљево, преноћили су на Ибарској магистрали. Данас им се придружио један број пољопривредника који је кренуо из села Роћевића које се налази у познатом воћарском крају, а очекују да им се придруже и пољопривредни произвођачи из Витановца. Траже да се испуне јуче изнети захтеви. Тај део Ибарске магистрале је блокиран, а возачи се упућују на заобилазне путеве.

Након ноћи проведене на паркингу поред Градске куће, суботички пољопривредници су блокирали Штросмајерову улицу на сат времена.

Паори наводе да ће затворити неку од суботичких улица и послеподне.

У центру града је око педесет трактора, а очекује се да се протесту придруже пољопривредници из још неких околних насеља.

Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је да очекује испуњење свих захтева од Владе Србије. Уколико им се захтеви не испуне до четвртка, планирају да са осталим пољопривредним удружењима из Србије у петак возе тракторе за Београд.

"Ми и даље очекујемо да се прихвате наши захтеви, да ми завршимо ово и кренемо нашим кућама, њивама и салашима. Ако не, ми ћемо у петак масовно да кренемо за Београд", наводи Матковић.

Полицијска и возила хитне помоћи су пропуштана и током блокаде.

И у Богатићу и Пожаревцу и даље блокада.

Пољопривредници у Новом Саду блокирали излазе на ауто-пут

Пољопривредници који други дан протестују у Новом Саду блокирали су излазе на ауто-пут код Шангаја и на Каћкој петљи.

Планирају да блокирају излаз из Новог Сада ка ауто-путу у трајању од два сата. Саобраћај у овим деловима је у застоју, а полиција преусмерава возаче на алтернативне правце.

У протестну вожњу, од Новосадског сајма до излаза на ауто-пут, нешто пре 17 часова, кренули су трактори који су се кретали кроз улицу Новосадског сајма, преко Булевара ослобођења, Кисачке и Партизанске улице. Саобраћај у овим деловима града био је успорен.

Протести пољопривредника започели су јуче, након што су представници више пољопривредних удружења у понедељак разговарали у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и председником Одбора за пољопривреду и Народне сељачке странке Маријаном Ристичевићем, а после састанка су изјавили да нису задовољни разговором јер, како су рекли, није испуњен ниједан њихов захтев.

Према ономе што су пољопривредници раније саопштавали, тражили су, између осталог, да се утврди минимална откупна цена млека од 78 динара по литру плус ПДВ, затим субвенције по хектару од минимум 35.000 динара, премије за млеко 20 динара по литру, умањење акцизе на дизел-гориво.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво