Како је изгледало суђење за убиство Зорана Ђинђића и где су данас осуђеници

У недељи када се обележава 20 година од убиства премијера Зорана Ђинђића, из затвора је, после издржане казне, изашао један од осуђених – Душан Крсмановић. Суђење означено као први процес против организованог криминала у Србији завршено је пре 16 година. Један од 12 осуђених и даље је у бекству, тројица су одслужила казну, петорица су на робији.

Милорад Улемек је организовао атентат. Звездан Јовановић испалио хице. Још десет особа им је помогло – утврђено је у пресуди за убиство премијера Зорана Ђинђића. Трочлано судско веће којем је председавала Ната Месаровић осудило их је на укупно 378 година затвора.

Од тог 23. маја 2007. године, казне су одслужила два бивша припадника ЈСО-а. Почетком ове недеље на слободу је, након издржане 20-годишње казне, пуштен и члан "земунског клана" Душан Крсмановић.

Памти се да је пред тужиоцем, али не и судом, признао да је учествовао у атентату, открио да је пушка за убиство Зорана Ђинђића узета из Јединице за специјалне операције и да је са ње избрисан број. Због тога је био под посебном заштитом и једини казну није служио у Забели, већ у Сремској Митровици. У завршним речима је изразио кајање, али не због убиства.

"Желим само да кажем да се најискреније кајем због свега што ме је довело у ову ситуацију и у овај положај у коме се данас налазим", рекао је тада Душан Крсмановић.

Пуковник полиције у пензији и један од учесника истраге о убиству Зорана Ђинђића Миле Новаковић каже да је Крсмановић ушао у "земунски клан" са 19 година.

"Био је најмлађи и имали смо у истрази срећу да је ухапшен међу првима и да је кренуо с том причом и доста нам је помогао и разоткрио. Пре њега су пуштени Пејаковић, који је на дан убиства возио кумове ту негде поред Владе, а Жељко Тојага је био ангажован из ЈСО-а приликом покушаја убиства код Лимеса", испричао је Новаковић.

Саслушано стотину сведока, током суђења било много опструкција

Пут до коначне пресуде трајао је четири године. Одржано је више од 150 претреса, саслушано стотину сведока. Активни учесници у процесу оцењују да је било много опструкција.

Некадашњa портпаролка Специјалног суда Маја Ковачевић Томић каже да организовани криминал није бирао средства да то суђење обесмисли и заустави.

"Троје професионалних судија је учествовало у доношењу те пресуде, Врховни суд у већу петорице је ту пресуду потврдио, постојао је и трећи степен за оне који су добили 40 година, кажем велики број судија је учествовао у оцени свих тих доказа на основу којих је донета осуђујуа пресуда", навела је Маја Ковачевић Томић.

Новаковић истиче да и поред двадесет година измишљотина и теорија завере, ниједна није успела нимало да окрњи пресуду.

Изрицање пресуде пратило је више од 200 новинара. Гужва је била не само у медија центру већ и на ходницима и у самој судници. То је било прво и најважније суђење у згради Специјалног суда.

"Имали смо акредитације из целог света, имали смо акредитацију новинара из Јапана. Све се пратило, свака реч, свака реч суда, судија током руковођења тих претреса је била оцењивана, анализирана и била је велика напетост, нарочито на почетку тог суђења", рекла је Ковачевић Томићева.

Оно што ни почетак ни крај суђења није расветлио јесте политичка позадина атентата. Двадесет година од убиства Зорана Ђинђића ретко ко верује да ће тај део приче икада бити разоткривен.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво