Читај ми!

Велике количине отпада и на Лиму, смеће се задржава на брани

Еколошка катастрофа на Дрини и Лиму – пластика, флаше, различити предмети и отпад плутају језерима. Процењује се да је на брану хидроелектране Вишеград стигло око четири хиљаде кубика смећа услед пуцања ланчанице која није могла да издржи огроман притисак.

У нову годину мештани Вишеграда ушли су са старим проблемом – велика количина воде претходних дана поново је нанела велику количину смећа на круну бране вишеградске ХЕ. То је довело у питање и производњу електричне енергије.

"Наша предвиђања али и сазнања нису оптимистична. У горњем дијелу тока ријеке Дрине, али и њених притока, стање није нимало добро. По нашим процјенама ради се о десетинама хиљада кубика отпада за које не знамо како ћемо се сами са свим тим изборити", наводи Недељко Перишић, директор ХЕ на Дрини

Борба са стотинама кубика пластике, старих уређаја, смећа и на највећој притоци Дрине – Лиму. Призор код бране ХЕ Потпећ подсећа на онај из Вишеграда. Исти је и проблем.

"Последњих дана на Лиму је заблежен велики доток воде који у својим пиковима прелазио преко 600 метара кубних у секунди. Огромне количине смећа су се задржале на самој брани и сам процес производње у овом тренутку није угрожен, али у некој будућности то оптерећује сам процес производње због тога што ће део смећа да потоне, задржава се на решеткама улазне грађевине и ми смо принуђени да сваке године, а то радимо задњих 15 година, ангажујемо рониоце који уклањају то смеће", истиче Предраг Шапоњић, директор ХЕ Лимске.

Толико и мештани Прибоја траже од власти да се заустави загађивање Лима.

"Сваки велики талас Лима који дође из Црне Горе доноси количину смећа и надамо се да ће ово ускоро решити. Прави се велика еколошка катастрофа код нас у граду", каже Денис Шарак. 

"Ми сами то правимо и праве нам Пријепољци", додаје Брана Стиковић.

Обећање изградње плутајуће баријере

Председник Еко удружења "Јастреб" из Прибоја Синиша Лаковић каже да, након затварања депоније Стањевина у Пријепољу велике количине отпада стижу из Црне Горе које се генеришу на ХЕ у Потпећу.

"Ми имамо чврста обећања из министарства екологије да ћемо средином јануара наставити изградњу еко плутајуће баријере које смо започели јесенас", навео је Лаковић. 

А започето је постављање сајле на најужем делу језера, која треба да сакупља и транспортује смеће до депоније. Међутим, због недостатка новца посао је обустављен. Из ресорног министарства нисмо добили одговор хоће ли и када бити настављен.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару