Читај ми!

Лажна новчаница од 500 евра збунила и апарат у банци, како је препознати

Мењачнице и банке обавештене су о томе да су се у промету појавиле лажне новчанице од 500 евра. Реч је о копијама које се тешко откривају под УВ лампом апарата за проверу.

Никола Танасијевић из Народне банке Србије рекао је за РТС да је реч о досад најуспешније израђеном фалсификату новчанице од 500 евра.

"Карактеристично је да је овај апоен први пут фалсификован техником дубоке штампе, која је једна од карактеристика оригиналних новчаница", рекао је Никола Танасијевић гостујући у Јутарњем програму.

Навео је да је веома битно да су имитирани скривени елементи који се читају машинама и да они збуњују машине које читају аутентичност новца, што највећи број машина наводи да не препознају новчаницу као фалсификовану. 

Фалсификат се први пут на територији Србије, како је рекао Танасијевић, појавио у „Моби банци" у Београду тако што је машина за бројање новца зауставила рад.

"Ово је најновији тип фалсификата, појавио се пре три месеца, то је информација од Европске централне банке", казао је Танасијевић и додао да највећи број фалсификата носи исти број плоче који карактерише фалсификате.

Фалсификована новчаница је збунила машине због тога што је, како је истакао Танасијевић, изузетно квалитетно имитирана заштита која се не може видети голим оком и која има могућност да збуни сензоре у софтверима машима.

Фалсификат добио највишу оцену 

Навео је да је Народна банка Србије фалсификату дала оцену пет, што значи да је фалсификат опасан и да је веома сличан правом новцу.

Полиција је одузела две фалсификоване новчанице у Новом Саду и Сремској Митровици, а мењачницама и банкама су достављени детаљи који упућују на фалсификат.

Борислав Брујућ из Удружења мењача је навео да је приликом провере новчаница важно видети квалитет хартије, да ли новчаница има нит, квалитет холограма, као и водени жиг.

Препорука је да се новчанице високих апоена мењају на овлашћеним местима.

Провера новчаница само путем полиције или банака 

Грађани не могу лично да провере исправност новчанице у Народној банци, али је Никола Танасијевић објаснио процедуру путем које могу то да ураде.

"Грађанин има могућност да оде до најближе полицијске станице и да преда новчаницу службенику полицијске управе да се новчаница достави Народној банци Србије на експертизу", казао је Танасијевић.

Додао је да је друга могућност да се однесе новчаница у пословну банку и на исти начин преда службенику банке.

Када је реч о динарима, Танасијевић је навео да се динар често фалсификује, али не због тога што није добро заштићен, већ због тога што грађани не контролишу елементе заштите новчаница приликом њиховог пријема.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара