Мотоциклисти најрањивија саобраћајна категорија

Лепо време задржаће мотоциклисте до касне јесени на нашим друмовима. Нажалост, подаци су такви да се мора нешто хитно предузети како би се у тој саобраћајној категорији смањио број погинулих. За пола године настрадала су 34 возача мотоцикла. Ако се настави такав тренд, стручњаци упозоравају да ћемо имати најгоре последице у претходних пет година.

Најчешеће у удесима страдају млади до 25 година. У преко 80 одсто случајева неприлагођена брзина је узрок несрећа са трагичним последицама, а стручњаци упозоравају да ће сезона бити продужена и да је потребно безбедно понашање и мотоциклиста и возача.

"Уколико посматрамо у односу на прошлу годину у појединим месецима имамо повећање и за 15 одсто. Дакле, када говоримо о мотоциклистима, и даље говоримо о једној од најугроженијих категорија учесника у саобраћају. Од 2012. до 2016. имамо 600 погинулих возача двоточкаша уколико у њих убрајамо и бициклисте", наводи др Влада Јефтић из Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

С друге стране, у Србију се увози велика количина опреме за мотоциклисте која није безбедна ни атестирана.

"Саобраћајна полиција треба да изриче казне и да санкционише оне који уместо хомологоване кациге за мотоцикл стављају разне предмете попут војничких шлемова, рударских шлемова, кацига за бицикл и слично", објашњава Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Ако помишљате да седнете за управљач мотоцикла, добро је да знате да, према статистици, имате 250 пута веће шансе да погинете него ако се возите аутомобилом. Ако то радите без заштитне опреме, прописане законом, шансе да настрадате могу бити и до 500 пута веће него да управљате аутомобилом.

Највише се гине, кажу стручњаци, ако сте самоуверени па мислите да вам се ништа не може догодити. Не заборавите, ако сте на мотору или мотоциклу, ви сте најрањивија саобраћајна категорија.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару