Упозорење возачима: Смањите брзину!

Јуче се догодио највећи број саобраћајних несрећа од почетка године. Стручњаци кажу да је један од узрока мањи опрез у летњем периоду који са собом носи смањену концетрацију. Јуче је било чак 126 саобраћајних несрећа у којима је повређена 61 особа, а нажалост три особе су изгубиле живот. Из Управе Саобраћајне полиције упозоравају возаче да смање брзину.

Од почетка године број саобраћајних удеса био је у паду али само за неколико дана ти подаци су се променили. Јуче су лоши временски услови и неприпремљени возачи били главни узрочници 126 саобраћајних несрећа у којима је повређен рекордан број људи. Возачи најчешће крше прописе прекорачујући дозвољену брзину па ће Саобраћајна полиција овог викенда ригорозно контролисати возаче.

"Имајући у виду повољне временске услове које очекујемо током викенда акценат ће бити стављен на контролу брзине кретања. Користиће се сви расположиви радарски уређаји и возила без обележја полиције опремљена радарским уређајима", каже Бобан Милинковић из МУП-а Србије.

Несрећа је углавном проследица непажње два возача. Многи возећи не размишљају да треба да исправе грешку и некога другог возача. Сам прелазак из зимског режима вожње у летњи захтева прилагођавање, кажу струцњаци.

"Потребна је додатна опрезност и, да тако кажем, додатна количина резерве коју при вожњи сви возачи треба да имају, односно да не улазе у ситуације када је кнап да се прође, него да оставе довољно простора да могу да избегну и у случају грешке другог", каже Милан Вујанић са Саобраћајног факултета у Београду.

Један он највећих фактора ризика у саобраћају и даље је невезивање на задњим седиштима и неприкладан превоз деце без одговрајућих столица.

Такође, разговор мобилним телефоном и куцање порука током вожње одвлаче пажњу па све више записника о несрећама као основни разлог наводе разговор мобилиним телефоном.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару