Ненад Перуничић ексклузивно за РТС

Перуничић: Недостаје ми само злато

Прослављени српски рукометаш и дугогодишњи репрезентативац наше земље, Ненад Перуничић објавио је да се повлачи из професионалног рукомета. Специјално за РТС Перуничић је говорио о својој каријери и успесима на рукометном терену.

Ненад Перуничић рођен је у Пљевљима 1. маја 1971. године. 

Перуничић је играо на позицији левог бека и током каријере постао је један од најбољих играча Србије и света, свих времена, управо на тој позицији.

Професионалну каријеру почео је у Рудару из Пљевље где је играо од 1984. до 1988. године. Након тога, провео је две године у Југовићу из Каћа, да би 1990. године прешао у екипу Црвене звезде.

Перуничић је у црвено - белом дресу провео три сезоне, да би 1993. године отпочела његова дугогодишња, веома успешна иностране каријера. Најпре је одиграо једну сезону у француском ПСЖ-у, да би најблиставије тренутке у каријери провео у шпанском тиму, Елгориага Бидасоа у којем је играо од 1994. па све до 1997. Са Бадасоом је освојио и титулу Европског клупског шампиона 1995. године.

Од 1997. па до 2001. године, Ненад Перуничић бранио је боје немачког Кила, одакле је прешао у Магдебург са којим је 2002. године освојио своју другу титулу шампиона Европе.

Од 2004. до 2009. године, Перуничић је променио   чак пет клубова. Наступао је за немачки Масенхајм, мађарски Пик Сегед, шпанску Барселону, Црвену звезду а предходну годину провео је у подгоричкој Будућности.

Ненад Перуничић је због бројних повреда десног рамена и тешке операције, одлучио да је време да престане са активним играма рукомета и посвети се пословима у управи Рукометног клуба Црвена звезда.

За репрезентацију наше земље Ненад Перуничић одиграо је 142 утакмице и постигао 365 голова.

Перуничић је био члан изванредне репрезентације, у којој су поред њега наступали још и Драган Шкрбић, Недељко Јовановић, Жикица Милосављевић, Владан Матић, Блажо Лисичић, Игор Бутулија и други.

Освајач је бронзане медаље на Европском шампионату 1996. и бронзе на Светском првенству 1999. године.

Поред две титуле клупског првака Европе, Ненад Перуничић освајио је једну титулу првака Шпаније, три титуле првака Немачке, и по једну титулу првака Црне Горе и Србије. У пребогатој каријери, Ненад Перуничић био је најбољи играч и стрелац шпанског првенства, три пута најбољи стрелац Лиге шампиона, најбољи леви бек немачке лиге.

Перуничић је остварио и три наступа за репрезентацију Света, а био је и у идеалном тиму Европског првенства 1996. године.

Ненад Перуничић је 1996. године незванично био најбољи рукометаш света. 

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи