Оставка Гардашевића

Председник Стручног савета Рукометног савеза Србије Бранко Гардашевић поднео је неопозиву оставку на ту функцију, али и на чланство у Стручном савету РСС, због избора Веселина Вуковића за селектора мушке репрезентације.

Гардашевић је истакао да је повод за оставку скандалозна одлука Управног одбора РСС од 1. априла, којом је без правог образложења, одбијен предлог да за селектора мушке сениорске репрезентације Србије буде именован кандидат којег је предложио Стручни савет.

Стручни савет је предложио Љубомира Обрадовића, а Управни одбор  РСС је изабрао Веселина Вуковића.

"Наравно, то је само кап која је прелила часу. Узроци за овакву одлуку су далеко дубљи. Цињеница је да је део чланова Управног одбора РШ на поменутој седници, по други пут у неколико месеци, донео одлуку о избору селектора - супротно одредбама Статута РСС и уз најбруталније омаловажавање мишљења Стручног савета", рекао је Гардашевић.

Према његовим речима, тумачења појединаца, који су у томе учествовали, "да је све урађено прописно", потпуно су апсурдна.

"У складу са оном народном - 'да риба од главе смрди', сматрам да највећи део кривице, за штетне последице које ће, због наопаког начина рада, дугорочно трпети српски рукомет, сноси актуелни председник Управног одбора РСС - Велимир Марјановић", рекао је Гардашевић.

Он је објаснио да се пре неколико месеци Марјановић упустио у авантуру самосталног избора селектора и да је државним парама финансирао дебакл на ЕП у Аустрији.

Репрезентацију је на ЕП у Аустрији водио тренер немачког Гумерсбаха Сеад Хасанефендић, а Србија је завршила такмичење у групи са два пораза и једним нерешеним резултатом.

"Стручни савет је испољио озбиљност и спремности да помогне да се коначно успостави систем стручног рада и заустави даља девастација српског рукомета. На другој страни, решеност појединаца из бирократског дела РСС, да по сваку цену одлучују о свему, од набавке спајалица па до избора селектора, у овом случају је кулминирала", рекао је Гардашевић.

Он је додао да пре свега мисли на генералног секретара РСС Божидара Ђурковића, који би да поштује акта РСС, морао да буде разрешен пре истека мандата.

"Као универзитетски наставник, који ради на едукацији кадрова који треба да унапреде српски спорт, не могу да прихватим одлуку Управног одбора РСС да за селектора репрезентације буде именован неко ко нема одговарајуце образовање, чак и ако се ради о некадашњем врхунском играчу", рекао је Гардашевић, који је шеф катедре за спорт на Факутету спорта и физичког васпитања у Београду.

Према његовим речима, ако кандидат није добио "зелено светло" Стручног савета, именовање на тако одговорну стручну функцију је апсолутно неприхватљиво и представља демонстрацију грубе силе и ругање оном сегменту Савеза који се назива струка.

"Бројни истакнути појединци - Покрајац, Јовичић, Ничић, Цветковић, Главонић, Марковић, који нису били спремни да мисле као Велимир Марјановић, буквално су протерани са овдашње рукометне сцене, а сигурно је да се тај низ неће окончати са председником Стручног савета", закључио је Гардашевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи