Фелпс освојио осму златну медаљу у Пекингу

Амерички пливач Мајкл Фелпс освојио је осму златну медаљу на Олимпијским играма у Пекингу, поставивши тако нови рекорд по броју злата на једним играма.

Фелпс је до осме злтне медаље дошао пошто су САД победиле у штафети 4x100 метара мешовито.

Арон Пирсол, Брендан Хенсен, Фелпс и Џејсон Лизак поставили су нови светски рекорд од три минута, 29 секунди и 34 стотинке. Американци су победили у свим мушким штафетама у Пекингу.

Сребрну медаљу освојила је Аустралија са 3.30,04, док је бронзу узео Јапан са 3.31,18.

Фелпс се, дакле, 8. пут у Пекингу нашао на највишем степенику победничког постоља и надмашио Шпица за један златни трофеј, пошто је Шпиц на Играма у Минхену 1972. учествовао у седам дисциплина и у свих седам победио.

Фелпс је тако постао најтрофејнији спортиста Олимпијских игара свих времена, и најтрофејнији учесник једних игара. Једино у чему није надмашио Шпица то је, процентуално гледано, у светским рекордима.

Шпиц је до седам златних трофеја на Играма у Минхену дошао уз исто толико светских рекорда, док је Фелпс у Пекингу освојио осам златних медаља, али уз светски рекорд мање.

Без обзира на тај детаљ, чињеница је да ће проћи много времена док неко не надмаши јединствено остварење америчког пливача.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара