Читај ми!

Најтежи испит генерације - кошаркаши Србије против вероватно најбоље селекције свих времена

Кошаркаши Србије од 21.00 сат у париској "Берси арени" играју полуфинале олимпијског турнира против фаворита Сједињених Америчких Држава. Директан пренос дуела је на Првом програму РТС-а, а његов ток из часа у час можете пратити и на нашем порталу.

Најтежи испит генерације - кошаркаши Србије против вероватно најбоље селекције свих времена Најтежи испит генерације - кошаркаши Србије против вероватно најбоље селекције свих времена

Пред изабраницима Светислава Пешића вероватно је једна од највећих утакмица њихових каријера. Олимпијски турнир се ближи крају, од 12 екипа са почетка, остале су четири које ће се борити за једно од три олимпијска одличја.

Пре него што око врата ставе најсјајније одличје репрезентације ће морати да пређу још две препреке, а прва пред кошаркашима Србије је нажалост она највећа.

"Орлови" ће се за финале такмичити са како Светислав Пешић каже најбољом репрезентацијом свих времена. Сједињене Државе у Паризу представља "супертим".

Мала је вероватноћа да ће се у истој екипи поново наћи један од најбољих кошаркаша свих времена (Леброн Џејмс), најбољи тројкаш свих времена (Стеф Кари), један од најефикаснијих поентера икад (Кевин Дурент) и једна од најкомплетнијих "четворки" (Ентони Дејвис).

По физикалијама, квалитету, искуству, таленту, кошаркаши које води Стив Кер велики су фаворити у овом мечу, поготово што је турнир ушао у завршну фазу.

Србија ипак има чему да се нада, најбољи кошаркаш на свету део је њене селекције, екипа је компактна и има добру хемију, а води је и стручњак који зна како се освајају медаље на великим такмичењима.

Историја је на страни Америке

Не рачунајући утакмице Југославије и Државне заједнице СЦГ, Србија и САД су се до сада састајале пет пута.  

Јенкији имају четири победе – у финалу Светског првенства у Шпанији 2014, затим групној фази такмичења и финалу турнира у Рију, као и тријумф на недавно одржаној егзибицији у Абу Дабију.

Изабраници тадашњег селектора Александра Ђорђевића савладали су Американце 2019. године на Мундобаскету у Кини у борби за пето место.

Први дуел на Играма није прошао добро, Американци су их убедљиво савладали 110:84.

Најефикаснији у редовима САД-а био је Дурент са 23 поена, 21 је додао Леброн Џејмс, Џру Холидеј је постигао 15, Девин Букер је додао 12, а по 11 су убацили Стеф Кари и Ентони Едвардс.

У Србији је Никола Јокић убацио 20 поена, Богдан Богдановић је постигао 14, Огњен Добрић је допринео са 13, док је Василије Мицић дао 11.

Србија је на турниру показала карактер

После поменутог пораза у првом колу, Србија је успела да упише три победе.

Србија је у другом дуелу у Лилу лако надиграла Порторико 107:66, а победа од 41 разлике најубедљивија је у историји репрезентације на Играма.

У одлучујућем мечу групне фазе кошаркаши Србије надиграли су екипу Јужног Судана са 96:85.

А прави спектакл и још један рекорд приредили су у четвртфиналу са Аустралијом.

Изабраници Светислава Пешића надокнадили су 24 поена заостатка и после продужетка победили "кенгуре" 95:90, чиме су направили највећи преокрет у историји Игара.

Американци су до сада уписивали убедљиве победе. Свим ривалима су убацибали преко 100 поена, а побеђивали су са просечном разликом од 25 поена.

Најубедљивије је изгубио Бразил - 122:87, а нису много боље прошли ни Порторико - 104:83, ни Јужни Судан 103:86.

Меч Србије и Сједињених Држава, игра се у Берсију од 21 час, директан пренос је на Првом Програму РТС-а, а његов ток можете пратити на нашем порталу.

четвртак, 08. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару