Читај ми!

Ватерполисти ускачу у базен - Србија као двоструки бранилац злата и неки нови фаворити

Ватерполо турнири на Олимпијским играма у Паризу почиње данас и трајаће до 11. августа. Репрезентација Србије у мушкој конкуренцији први меч игра од 12.05 против селекције Јапана.

Ватерполисти ускачу у базен - Србија као двоструки бранилац злата и неки нови фаворити Ватерполисти ускачу у базен - Србија као двоструки бранилац злата и неки нови фаворити

Утакмице у прелиминарној фази играју се у Центру за водене спортове у Паризу, а завршница ће бити одржана у истом граду у култној арени "Ла дефенс".

Слично као у претходном издању, 22 тима (12 селекција у мушкој конкуренцији и 10 у женској) надметаће се на турниру за златне медаље.

Такмичење у ватерполу направљено је у две фазе, прва прелиминарна (групна) и елиминациона рунда такмичења.

У мушкој категорији по шест екипа смештено је у две групе - А и Б - из којих ће по четири екипе изборити даљи ток надметања.

Најбољи из А групе играће против четвртопласиране селекције у Б групи. Други са трећим и трећи са другим тимом из супротне групе.

После групне фазе уследиће четвртфинални мечеви, потом полуфинални и финале. 

У женској конкуренцији такмичење је формирано на исти начин, с тим што по пет екипа чине групе и то што ће на крају групне фазе по једна из обе завршити надметање.

После првог кола и сусрета с Јапаном, Србију очекује дуел са Аустралијом, потом Шпанијом, Француском и на крају групне фазе меч са Мађарском.

Пласман ватерполиста Србије

Ватеполисти Србије играће седми узастопни турнир на Олимпијским играма, а од тога на последња два били су шампиони. Рачунајући период након самосталности државе, ово је пети наступ селекције Србије на олимпијском турниру у ватерполу.

Пласман у Париз, српски ватерплисти изборили су на Светском првенству у Дохи, одржаном почетком године. Србија је стигла до четвртфинала, а у укупном пласману заузела је шесто место.

Србија у Пекингу с ослабљеним саставом и бронзом око врата

Олимпијске игре у Пекингу биле су прве за Србију након распада Државне заједнице Србије и Црне Горе. Селектор тима, доказани стручњак, Дејан Удовић за тај турнир није могао да рачуна на Данила Икодиновића који је прекинуо каријеру после саобраћајне несреће у јуну 2008. године, а на завршним припремама повредио се Слободан Никић.

Састав Србије у Пекингу 2008. године: Денис Шефик, Андрија Прлаиновић, Никола Рађен, Вања Удовичић, Дејан Савић, Душко Пијетловић, Филип Филиповић, Александар Ћирић, Александар Шапић, Владимир Вујасиновић, Бранко Пековић, Живко Гоцић и Слободан Соро.

Србија је групну фазу окончала са скором од три тријумфа и два пораза, те је као трећепласирана стигла до четвртфинала у коме је била боља од Шпаније са 9:5. У полуфиналу "делфини" су играли против Сједињених Америчких Држава.

Занимљиво је да Американци нису уписали тријумф против Србије од Игара у Атланти 1996. године, све до Пекинга када је резултат био 10:5.

У мечу за треће место ватерполисте Србије чекали су донедавни саиграчи, играчи Црне Горе. Ипак, пораз од Американаца, по свему судећи, најтеже је пао Денису Шефику и Александру Шапићу, који нису играли дуел за треће место због повреда, задобијених ван базена. Медији су после пораза од Америке известили да је након састанка селекције дошло до физичког сукоба двојице ватерполиста у коме је Шапић повредио ногу, а Шефик руку.

Додатно ослабљена Србија, у мечу за бронзу, била је прејака за Црну Гору, те је резултатом 6:4 дошла до прве олимпијске медаље од самосталности.

Лондонска бронза и Прлаиновићеви голови

Тим Србије у периоду од четири године претрпео је промене, због смене генерација, те у Лондону није било Шапића, Шефика, Ћирића, Пековића, Вујасиновића и Савића. Селектор Удовичић је још једном покушао да дође до златне медаље.

Састав Србије на Играма у Лондону: Слободан Соро, Душан Мандић, Живко Гоцић, Вања Удовичић, Алекса Шапоњић, Душко Пијетловић, Слободан Никић, Милан Алексић, Никола Рађен, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Гојко Пијетловић.

У групној фази Србија је била изузетно добра, са првог места је изборила четвртфинале и то са скором од четири победе и једним ремијем.

У дуелу за полуфинале пала је Аустралија, али игра није била убедљива као у претходној фази турнира, те су "делфини" с резултатом 11:8 дошли на мегдан светском прваку Италији која је демонстрирала снагу и обезбедила финале.

Дуел за бронзу у Лондону била је реприза меча из Пекинга. Црна Гора била је жељна реванша и током већег дела утакмице била је бољи ривал. У финишу, Црногорци су имали предност од три гола - 11:8.

На сцену је онда ступио Филиповић са два маестрална гола, а пратио га је Никић, чиме је велика предност била анулирана. Златан гол вредан бронзе дело је Вање Удовичића који је ставио тачку на меч - 12:11.

Слободан Соро био је посебно расположен на утакмици за треће место, а Андрија Прлаиновић је са 22 гола на турниру проглашен за најбољег стрелца.

Самба у базену - почетак у Рију није слутио на прво олимпијско и осмо злато у низу

Србија је на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру стигла оправдано као први фаворит. Резултати су говорили више од било којих речи. Узастопних седам златних медаља - две на првенствима Европе, три из Светске лиге и по једне са шампионата света и Светског купа - уливале су језу ривалима на помен имена ватерполо селекције Србије, а одражавали су и велико поштовање у свету спорта.

На турниру у Рио де Жанеиру српски тим предводио је селектор Дејан Савић.

Састав Србије на Играма у Рио де Жанеиру: Гојко Пијетловлић, Душан Мандић, Живко Гоцић, Сава Ранђеловић, Милош Ћук, Душко Пијетловић, Слободан Никић, Милан Алексић, Никола Јакшић, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Бранислав Митровић.

Два ремија (са Мађарском 13:13 и Грчком 9:9) и пораз од Бразила са 6:5 на почетку групне фазе нису одисали надом да Србија може далеко, даље, најдаље, све до медаље, златне.

Победе над директним конкурентима, Аустралијом и Јапаном биле су неопходне и потпуно заслужене.

У четвртфиналу пала је Шпанија, потом Италија, а за златну медаљу Србија је декласирала Хрватску са 11:7 и показала да је апсолутни владар у ватерполу. Филиповић је био најбољи стрелац турнира са 19 голова.

Неподношљива лакоћа освајања златних медаља, "А, сад адио" за крај

Пандемија изазвана коронавирусом одложила је Олимпијске игре 2020. године, те су са годином закашњења одржана такмичења. Селектор Дејан Савић је за надметање у Токију направио три промене у односу на Рио. Није било Гоцића, Ћука и Никића.

Састав Србије на Играма у Токију: Гојко Пијетловлић, Душан Мандић, Никола Дедовић, Сава Ранђеловић, Страхиња Рашовић, Душко Пијетловић, Ђорђе Лазић, Милан Алексић, Никола Јакшић, Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Бранислав Митровић.

Србија је у Токију за разлику од претходног турнира била само један од кандидата за неку од медаља, али не и главни фаворит. Биланс у групној фази са три победе и два пораза није гарантовао завршницу. Иако су тимови били жељни победе над најбољим ватерполистима, то се догодило у периоду када је Србија подизала и темпирала ниво игре. Хрватска и Шпанија су биле боље у групи, а у четвртфиналу Италија је рутински изгубила од "делфина".

Изабраници селектора Савића су се у полуфиналу реванширали Шпанцима за пораз из прве фазе такмичења. Филиповић је постигао победоносни гол и заказао финале са Грчком која није била на нивоу моћне Србије.

Један од најбољих из ове селекције, готово сигурно и најбољи који је икада играо ватерполо - Филип Филиповић - опростио се од репрезентације Србије после турнира у Токију на коме је као и у Рију проглашен за најбољег играча турнира.

После тријумфа у Токију, екипа селектора Савића имала је конференцију за медије у Београду на којој је Стефан Митровић је запевао песму "А, сад адио"...

Поред Филиповића друго узастопно славље на Олимпијским играма и величанствен опроштај од репрезентације имали су Гојко и Душко Пијетловић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић и Милан Алексић.

"Даћете ми мало времена да се смирим, јебига"

Једино Новак Ђоковић стоји раме уз раме са ватерполо репрезентацијом Србије када је реч о доношењу радости грађанима након успеха који сви појединачно прихватамо безусловно, не марећи за јучерашње и сутрашње свакодневице.

Када је Дејан Савић на конференцији упитан за утиске после златне медаље у Токију, рекао је: "Даћете ми мало времена да се смирим, јебига". Сузе на очи му је натерала група људи која је суверено владала ватерполом. Он без те групе момака није могао, те је годину дана касније поднео оставку на селекторско место.

У периоду од Токија до Париза, и током последњих годину дана са Савићем на клупи, али и са новим селектором Урошем Стевановићем, уследио је лош период.

У четвртфиналу Светског првенства Србију је победила Хрватска, у међу осам најбољих Светске лиге боља је била Италија. У осмини финала Европског првенства, за "делфине" су били прејаки Французи.

Стевановић још увек није освојио медаљу с националним тимом. Светско првенству у Фукуоки окончано је четвртим, а у Дохи шестим местом.

Седмо место на Европском првенству у Дубровнику и Загребу било је скоро и очекивано. Исту позицију, Србија је освојила и на Светском купу у Лос Анђелесу. После дужег периода Србија на такмичење не одлази као фаворит или један од њих, већ као неугодан тим који ужива у победама претходних генерација.

Састав Србије за Игре у Паризу: Радослав Филиповић, Владимир Мишовић, Димитрије Страјо Ристичевић, Душан Мандић, Виктор Рашовић, Никола Дедовић, Никола Јакшић, Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић, Петар Јакшић, Страхиња Рашовић, Милош Ћук, Немања Вицо, Немања Убовић и Ђорђе Лазић.

Распоред утакмица у групи Б:

Прво коло:
28. јул: Аустралија - Шпанија 10.30
28. јул: Србија - Јапан 12.05
28. јул: Француска - Мађарска 19.30

Друго коло:
30. јул: Аустралија - Србија 10.30
30. јул: Јапан - Француска 15.00
30. јул: Шпанија - Мађарска 21.05

Треће коло:
1. август: Србија - Шпанија 12.05
1. август: Француска - Аустралија 15.00
1. август: Мађарска - Јапан 21.05

Четврто коло:
3. август: Шпанија - Јапан 10.30
3. август: Аустралија - Мађарска 15.00
3. август: Србија - Француска 19.30

Пето коло:
5. август: Мађарска - Србија 12.00
5. август: Аустралија - Јапан 13.35
5. август: Француска - Шпанија 20.05

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару