Читај ми!

Одбојкаши након 12 година на ОИ, домаћин прва препрека у Паризу

Одбојкаши Србије играју против Француске свој први меч на Олимпијским играма од 17.00 часова уз директан пренос на РТС-у. Турнир у мушкој конкуренцији је почео у суботу и одиграна су четири меча.

Одбојкаши након 12 година на ОИ, домаћин прва препрека у Паризу Одбојкаши након 12 година на ОИ, домаћин прва препрека у Паризу

Одбојкашка репрезентација Србије играће на Олимписким играма у Паризу у групи А са Француском, Канадом и Словенијом.

Одбојкаши Србије ће у другом колу 30. јула од 17.00 сати играти против Словеније. Последње коло је на програму трећег августа, а Србија ће се од 21.00 час састати са Канадом.

Четвртфинала су на програму петог августа, а полуфинала су заказана за два дана касније. Меч за треће место играће се деветог августа, док ће велико финале бити одиграно у суботу десетог августа.

У групи Б ће играти Пољска, Египат, Бразил и Италија, док се у групи Ц налазе Јапан, Немачка, Аргентина и Сједињене Државе.

Све утакмице на одбојкашком турниру биће одигране у дворани "Јужни Париз 1" у париском 15. арондисману.

Пласман Србије 

Србија се за Олимпијске игре квалификовала преко Лиге нација, након велике борбе са Кубом која је остала без учешћа на турниру у Паризу.

Велику услугу Србији је учинила Пољска, коју са клупе предводи Никола Грбић, а која је победом на Кубанцима осигурала Србији учешће на Играма после 12 година.

Претходно је Србија након великог преокрета надиграла Кубу и остала у игри за пласман у Француску.

Србија је поразом од Словеније у последњем колу остала без завршног турнира Лиге нација, али је пут у Париз тада већ био резервисан.

 

Списак одбојкаша

На списку селектора Игора Колаковића налазе се:

Техничари: Вук Тодоровић, Никола Јововић;

Коректори: Александар Атанасијевић, Дражен Лубурић;

Либеро: Милорад Капур;

Блокери: Марко Подрашчанин, Петар Крсмановић, Александар Недељковић;

Примачи: Урош Ковачевић, Марко Ивовић, Миран Кујунџић и Павле Перић;

Колаковић је одлучио да резервни играч буде Немања Машуловић.

Фаворити

Судећи по светској ранг листи, Пољаци су први фаворити за освајање такмичења, када се у обзир узму резултати у претходном периоду.

Највеће шансе се затим дају Јапанцима и Италијанима, након чека следе Французи који су освојили овогодишње издање Лиге нација, победивши управо Јапан у финалу.

Србија је тренутно десета на листи, а једине две слабије рангиране селекције на турниру биће Немачка и Египат.

Италијани су важећи светски шампиони, док је последње Европско првенство освојила Пољска.

Титулу ће бранити Француска, која је пре четири године у Токију у финалу надиграла Русију, док је Аргентина освојила бронзу.

Највећи успеси Србије

Највеће олипмијско достигнуће Србије, тада Југославије, свакако представља освајање златне медаље на Играма у Сиднеју 2000. године.

Екипа тренера Зорана Гајића први део такмичења у другој од две групе завршила је на трећем месту иза Русије и Италије, али је обезбедила пласман у четвртфинале.

Касније су савладане Холандија и Италија, да би тим предвођен браћом Грбић, Андријом Герићем и Гораном Вујовићем без изгубљеног сета у великом финалу надиграо Русију и освојио прво и за сада једино злато у мушкој конкуренцији.

Четири године раније у Атланти, Југославија је освојила бронзану медаљу. И тада је пласман у нокаут фазу обезбеђен трећим местом у групи, а у четвртфиналу је савладан Бразил.

Италијани су после тога били бољи са 3:1, да би у борби за бронзу Србија била боља од Русије.

На свокм последњем учешћу у Лондону 2012. године, Србија је такмичење завршила у групи након једне победе и четири пораза.

Пропозиције такмичења

Систем такмичења на Олимпијским играма је промењен, па ће у Паризу 12 репрезентација бити подељено у три групе са по четири селекције.

Пласман у четвртфинале избориће по две првопласиране репрезентације из три групе, као и две најбоље трећепласиране селекције. По завршетку такмичења по групама, направиће се табела осам селекција које су се пласирале у четвртфинале, на основу резултата у групама, да би се добио распоред четвртфиналних утакмица, односно пројектованог полуфинала.

Приликом одређивања табеле, прва три места ће припасти победницима група на основу резултата, па затим три другопласиране репрезентације по истим критеријумима, и на крају две најбоље трећепласиране селекције.

На основу табеле, у четвртфиналу ће играти најуспешнији победник групе и друга најбоља трећепласирана селекција и тако редом. Као и до сад, у саставима репрезентација на Олимпијским играма ће бити по 12 играча.

Светска одбојкашка федерација је саопштила да је после договора са Међународним олимпијским комитетом омогућио, први пут у историји, да се на списак за Олимпијске игре уврсти 13. одбојкашица, односно одбојкаша, који могу заменити играчицу или играча из медицинских разлога.

ФИВБ је објавио да ће 13. репрезентативац моћи да тренира са селекцијом и да присуствује утакмицама, али неће бити смештен у Олимпијском селу, осим уколико Национални олимпијски комитет не пружи додатну подршку.

Распоред утакмица у групи А:

Прво коло:
28. јул: Француска - Србија 17.00
28. јул: Словенија - Канада 21.00

Друго коло:
30. јул: Словенија - Србија 17.00
30. јул: Француска - Канада 21.00

Треће коло:
2. август: Француска - Словенија 17.00
3. август: Канада - Србија 21.00

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару