Брејкденс – једини спорт на Олимпијским играма где и судије наступају

"Бреjкинг" је једини спорт који ће дебитовати на Олимпијским играма у Паризу 2024, а већини је познат као брејкденс. Оно што овај "спорт" чини јединственим је и наступ судија у којем ће показивати своје умеће пре почетка такмичења.

Брејкденс – једини спорт на Олимпијским играма где и судије наступају Брејкденс – једини спорт на Олимпијским играма где и судије наступају

Порекло брејка је донекле дискутабилно, иако се већина слаже да се његови корени могу пратити до хаус журки из 1970-их у Бронксу, у Њујорку које је водио "DJ COOL HERC", оснивач хип-хопа. Брејкинг су на плесним подијумима изводили такозвани "B-boys" и "B-girls" када су се музичке нумере "ломиле“ – што значи да је све што се могло чути био јак ритам.

Током 1980-их, овај феномен је стекао популарност музичким спотовима и филмовима као што су "Flashdance" (1983), "Breakin’" (1984) и "Beat street" (1984). Тада су медији почели да користе термин "брејкденс“. Међутим, брејкери никада не додају "плес“ на крају, пошто је овај израз дошао од лаика, а не од хип-хоп заједнице, као што је истакао "Crazy legs", један од пионира ове игре".

Иако је идеја да се међусобно тестирају у "покретима“ без формата (када се људи окупе у круг и неко слободно игра у средини) одувек била фундаментална за брејкере, важност и број организованих такмичења у овој игри стално расте, а са комерцијализацијом и кодификација делатности.

Увек су постојала два главна формата: такмичења група и соло битке један на један, који су манифестовали индивидуализам, креативност и самоизражавање "брејкера". Ипак, као и код многих алтернативних активности које се развијају у спорт, попут скејтбординга или сурфовања, оквири управљања и такмичења остали су фрагментирани све до недавно.

Тек 2018. године брејк је постао званично под контролом Светске федерације плесних спортова. Међутим, велика такмичења и даље постоје изван званичне управе, као што су Red Bull BC One и Battle of the Year, која вероватно носе већи кредибилитет у заједници која је на климавим ногама.

Пут до Олимпијских игара

Од олимпијске агенде 2020. године МОК је наставио да модернизује олимпијски програм како би га учинио привлачнијим широј и млађој публици.

Без сумње, укључивање брејкденса се добро уклапа у ту општу стратегију. У програму Игара није било ничег сличног у погледу креативности, приступачности и његове урбане природе. Такође, треба истаћи да је брејк стигао до Париза 2024. захваљујући инсистирању земље домаћина.

Осим уобичајеног основног олимпијског програма, земља домаћин сваке Олимпијаде има пет додатних места које могу попунити спортовима по свом избору. Анализом Игара у Токију, откривено је да је Јапан имао користи од локалних фаворита као што су карате, скејтборд, бејзбол и софтбол, када је у питању збир медаља.

Лос Анђелес ће 2028. додати флег фудбал (варијанта америчког фудбала), лакрос, крикет и сквош. Бизарно, Париз 2024. може бити једини орханизатор брејкденса на Олимпијским играма у догледној будућности, иако је Светска федерација плесних спортова одлучна да обезбеди да се врати у Бризбејну 2032.

Брејкинг - несвакидашње такмичење где и судије наступају

Постоји много чудних нових термина које треба научити ако никада нисте гледали неко брејкинг такмичење, као што су "замрзавање корњаче“, "шест корака“ и "испуштање новчића“. Међутим, формат олимпијског такмичења је веома директан: 16 "B-boys-a" и 16 "B-girls-a" ће се надметати једни са другима под светлима "Place de la Concorde".

Постоји троделни квалификатор за игре, тако да ће без сумње сваки од тих квалификованих спортиста бити у историјским књигама. Неки велики фаворити су већ квалификовани кроз ВДСФ светска и континентална првенства, као што су B-boys Victor (САД) и Danny Dan (Француска), и B-girls India (Холандија) и Nicka (Литванија).

Последњих 14 одлучиваће најбоље рангираних 80 играча у серији квалификација које ће се одржати у Шангају у мају, и Будимпешти у јуну. Да би такмичење било разноврсно, МОК је ограничио сваку земљу на највише два B-boys-а и две B-girls, док је увео два универзална места која пружају могућности мањим, и земљама у развоју.

Као и у сваком креативном спорту, неизбежна су питања о постизању поена у брејку. Заиста, вероватно ће постојати значајан степен субјективности, али не драстично већи него у признатим олимпијским спортовима као што су гимнастика, синхроно пливање или уметничко клизање.

Традиционално, троје или пет судија оцењују учеснике на великим такмичењима. Међутим, овај број се повећао на девет у оквиру Олимпијских игара, баш да би се на минимум смањила субјективност и ризик од грешака.

Брејкерска заједница је одувек била блиска и неформална. Брејкинг ће бити једини спорт где судије морају да наступају за спортисте и гледаоце. Ово се дешава пре почетка такмичења и назива се "представљање судија“, сегмент током којег ће они представити своје умеће.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара