Читај ми!

Ниш домаћин ЕП у параглајдингу, све спремно за спектакл

Ваздухопловни савез Србије организује од 25. јула до 6. августа организује 16. Европско првенство у параглајдингу, у дисциплини прелет, а судећи према квалитету пилота, нема сумње да ће ово бити најјаче такмичење ове врсте у историји параглајдинга.

Свечано отварање првенства биће уприличено 25. јула у Нишу, код Официрског дома, када посетиоце очекује и пригодан концерт, дефиле учесника и отварање такмичења од стране делегата Светске ваздухопловне федерације ФАИ.

Главна полетишта налазиће се на Сврљишким планинама код Ниша, изнад села Ореовац, одакле ће трке почињати сваког дана тачно у подне.

Европско првенство у параглајдингу окупиће 130 најбољих пилота из 30 земаља Европе, али и из неколико земаља Јужне Америке, Азије и Африке, с обзиром да је реч о отвореном европском првенству.

Организациони тим са више од 60 стручних лица за ваздухопловни спорт, водиће рачуна да такмичење протекне у најбољем реду, а све под руководством главних организатора Жељка Овуке и Горана Вучковића.

"Овим безмоторним летелицама право је умеће управљати и вршити прелет само на основу разних атмосферских појава, у којима је највише важна термичка активност и јачина и смер ветра. Трке параглајдера одвијаће се у више праваца, у зависности од временских прилика, а планиране су трке до 100 километара у правцу Димитровграда, Зајечара и Лесковца, па чак и Врања", најављују организатори.

Према њиховим речима, током такмичења користиће се најсавременија сателитска опрема за праћење пилота, а подршку ће пружати и хеликоптерски тим, као и Црвени крст.

Неизвесност по питању победника је велика с обзиром на жестоку конкуренцију - стога ће репрезентација Србије послати свој најјачи шесточлани тим, у нади да ће упркос свему освојити Европу.

Првенство се организује уз подршку Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије, Спортског савеза Србије, Града Ниша и Градске општине Пантелеј Ниш.

Организатори посебно захваљују Министарству омладине и спорта, Граду Нишу, Градским општинама Пантелеј, Нишка Бања и Медијана, Министарству унутрашњих послова,и Министарству одбране и другим државним институцијама.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи