Пешић за РТС: Имам одговорност према играчима, клупске заставе треба да се споје у српску

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је гостујући у емисији "Око" да су га страст према кошарци и одговорност према играчима задржали на селекторској функцији.

Пешић је у недељу на ванредној конференцији за медије Кошаркашког савеза Србије саопштио да ће и у наредних годину дана бити селектор Србије.

Српски тренер је током селекторске каријере водио велики број квалитетних играча и према његовим речима, они су ти који су га учинили бољим тренером, али и човеком.

"Мене одмах језа прође када помислим на то. Прво, да нисам био са њима, сигурно не бих био на овом тренерском нивоу на ком сам сад. Бити тренер таквим играчима и тренер репрезентације је нешто чиме се баш поносим. Да то нисам доживео, сигурно бих био сиромашнији и као човек и као тренер. Сви су они различити, али им је заједничко то што су сви светска класа и јединствени таленти. Највредније у свему томе је што смо и даље остали добро повезани, што значи да само добро радили", рекао је Пешић.

Истакао је да му је драго да су навијачи препознали жељу играча, приказану у претходном периоду.

"Код нас се по први пут у историји славила бронза, јер се иначе славило само злато. Очигледно је међутим да су сада јавност и навијачи препознали огромну жељу и квалитет ових момака који су донели медаље из Маниле и Париза. Током читаве каријере наилаизте на препреке и сам процес надилажења тих препрека нас чини бољим и повезанијим. Мене та страст и даље мотивише и због тога сам наставио да будем селектор", изјавио је Пешић.

Додао је да су страст према кошарци и одговорност према играчима били кључни приликом доношења одлуке да продужи свој селекторски мандат.

"Управо та страст ка спорту који волим, за који и од кога живим ме је натерала да останем селектор. Нисам се осећао дужним према српској кошарци, али осећам одговорност према играчима са којима смо прешли све ове препреке, а било је и пораза на том путу. Ми тренери стално говоримо да је тим на првом месту и стога не треба тренер да буде тај који одустаје. Бити тренер Србије је част и обавеза, али и огромно задовољство. Рекао сам и челним људима у савезу да ћу остати, све док ми не ускраћују задовољство", изјавио је некадашњи освајач европског и светског злата.

Нагласио је и да иза новог председника Кошаркашког савеза Србије Небојше Човића стоје добри резултати.

"Разговарао сам највише са Небојшом Човићем и са потпредседником Филипом Сунтурлићем. Председник формира нови тим и са великим очекивањима, али и одговорношћу улази у нове изазове. О Небојши можеш да причаш и овако и онако, али иза њега су резултати. Он има начин на који до њих стиже, али и њему је потребна помоћ, не само моја, већ читаве кошаркашке Србије", додао је Пешић.

"Сви морају да се уједине за добробит репрезентације"

Побринуо се Пешић и да похвали све своје досадашње сараднике.

"Сви су ме напустили. Остао сам са председником Човићем и његовим новим тимом. Моји тренери су сви у иностранству. Један је у Болоњи, Оливер Костић је постао тренер Кувајта, Мариновић је у Аустралији. Два атлестка тренера су у Турској и Немачкој. Таки (Драган Тарлаћ) је као гастарбајтер отишао у Немачку, а ја сам једини српски гастарбајтер који је остао овде. Таки је велики позитивац, играчи га воле и имао је велики утицај на ове успехе. Одлично је повезао тренере и савез, али и играче", рекао је некадашњи тренер Барселоне.

Подсетио је и да репрезентацију ускоро очекују дуели у квалификацијама за Европско првенство.

"Ја врло добро знам да немамо злато од Индијанаполиса. Јавност је та која поставља циљеве и моје је да их испуним. Далеко је Европско првенство, а из неког разлога се не обраћа пажња на квалификације. Југославија је често прескакала квалификације, али се систем променио и сада морамо да их играмо. Очекују нас дуели са Данском 21. новембра у гостима и три дана касније овде. Фиба није нашла добро решење, па се на пример 21. новембра игра меч између Звезде и Партизана у Евролиги", наставио је Пешић.

Нагласио је и да ће такав расплет значајно ослабити његов тим.

"Због начина на који је распоред направљен, нећемо имати велики број играча на располагању. Разговараћу са Жељком и Јанисом да нам дају макар по једног играча, јер су нам сви важни. Ми не можемо да рачунамо ни на остале играче који играју Евролигу, а добра ствар је да ће Аврамовић моћи да игра. Има талентованих играча из Меге и ФМП-а, а биће ту и Ристић који је увек ту кад је најтеже", пожалио се трофејни стручњак.

Након тога је позвао јавност и вечите ривале да се уједине и ставе репрезентацију на прво место.

"Морам стога да вас искористим и пошаљем поруку да су сви били срећни кад је репрезентација бележила успехе. Жељко је био први који ми је честитао, али су то урадили и Јанис, као и други људи из оба клупа. Сада позивам да се клупске боје уједине, јер имамо само једну Србију и да се свако одрекне помало како бисмо победили Данску. Волео бих после тога да се распрода и Пионир и да сви дођу са заставама Србије и да нас подрже. У новембру 2021. године у Пиониру у квалификацијама против Летоније је било 500 људи, а против Финске у фебруару ове године је било 8.000 људи, што значи да само напредовали", додао је селектор Србије.

"Србији неопходна професионална лига"

Подсетио је и да је заговорник српске професионалне лиге, коју сматра неопходном за развој српске кошарке.

"Ја сам југоносталигчар који је рођен у Србији и увек сам за то да се уједињујемо. Међутим, Србија мора да има своју професионалну лигу. Треба да играмо са клубовима из других земаља, али кроз европске купове. Остали српски клубови морају да играју европска такмичења, а то није био случај у послдњих 10 до 15 година. Кошарка ће нам се у супротном свести на Звезду и Партизан и због тога смо у затвору и не знамо шта се дешава споља. То би пре свега било добро за популаризацију кошарке, али и за то да млади остају овде. Добра ствар је наравно и да Партизан и Звезда буду квалитетни, али кошарка мора да се развија и у другим градовима", рекао је Пешић.

Према његовом виђењу, осим професионалне, Србија би морала да има и развојну лигу.

"Треба нам пре свега професионална лига од 10 до 12 клубова, али и развојна лига. Млади би играли у развојној лиги и ту би требало да добију шансу, касније пређу у прву лигу и после тек у иностранство. Причао сам о томе и са Човићем, али и са Даниловићем који је то подржавао. Тешко је наравно то направити, а неопходна је подршка вечитих ривала. Они морају да лобирају за то да се направи српска лига која би им давала иста права за учешће у Евролиги као што је то и сада случај. Морамо да кренемо са тим и да се клупске заставе уједине у заставу Србије. Тада ће доћи резултати, а млади играчи ће имати перспективу и моћи ће да напредују", истакао је освајач бронзане медаље са претходних Олимпијских игара.

Додао је и да је за цео тај пројекат неопходна подршка државе.

"Надам се да ће председник Александар Вучић ово да чује. Он воли кошарку и држава је помагала у претходном периоду. Међутим, мораће да поведу рачуна и о овим стварима и биће неопходна подршка како би се тај пројекат остварио", изјавио је Пешић.

"Звезда и Партизан могу да испуне своје циљеве"

Осврнуо се и на резултате Звезде и Партизана на почетку Евролиге.

"Када гледамо Звезду, добар почетак није изненађење јер су направили континуитет. Задржали су и тренера и сада уз искуство праве добре резултате. Тријумф против Фенера је био изненађење само због начина на који је Звезда то урадила. Утакмица против Барсе је била једна од најбољих које сам гледао у скорије време и верујем да пораз неће много нашкодити Звезди", рекао је стручњак родом из Пирота.

Када је реч о Партизану, превасходно је прокоментарисао утицај српских играча на игру црно-белих. 

"Партизан има много нових играча и везали су две победе. То им је легло као кец на десет у овом тренутку и виде се контуре испуњавања циљева. Драго ми је што су Маринковић и Покушевски добили минуте. Вања је већ дуго евролигашки играч и члан репрезентације, па има и статус и искуство. Покушевском ће требати времена, изузетно је талентован, али ће морати све из почетка да ради и учи и пред њим је велики пут", изјавио је Пешић.

За крај је додао да верује у Уроша Плавшића, који није успео да се наметне у Звезди у уводном делу сезоне.

"Плавшић је добио одређену прилику у АБА лиги. Играо је против Сплита, када су сви играли слабо, а против Морнара му је недостајалао сампопоуздање. Међутим, ја верујем у њега. Талентован је и модеран кошаркаш и има пуно кошарке у рукама. Сигурно ће временом показати квалитет, а помоћи ће му и одлични играчи на бековским позицијама", закључио је Пешић.

Наредну утакмицу репрезентација Србије ће одиграти у гостима против Данске 21. новембра у трећем колу квалификација за Европско првенство, које ће бити одржано наредне године у Пољској, Летонији, Финској и на Кипру. Само три дана касније, Данци стижу у Србију.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи