Звезда преживела драматично гостовање у Подгорици, брине повреда Боломбоја

Кошаркаши Црвене звезде победили су у Подгорици екипу Будућности резултатом 75:73 у последњој утакмици петог кола регионалне АБА лиге.

Звезда преживела драматично гостовање у Подгорици, брине повреда Боломбоја Звезда преживела драматично гостовање у Подгорици, брине повреда Боломбоја

Након дуплог кола Евролиге, кошаркаши Црвене звезде смогли су снаге и воље да преброде тешко гостовање у Подгорици и не дозволе себи трећи пораз у регионалном такмичењу. Изузетно тврда, напета и неизвесна утакмица завршена је победом гостију, па је после пет одиграних кола Партизан остао једини непоражени тим у АБА лиги.

Као и много пута до сада када су играли Будућност и Црвена звезда у престоници Црне Горе, ни вечерас у "Морачи" није само кошарка била у центру пажње. Било је увреда, провокација, искључења и прекида због којих је утакмица трајала два и по сата.

Најболније од свега за црвено-беле, Џоел Боломбој се средином треће четвртине оклизнуо и повредио колено. На први поглед нимало наивно, пошто је терен морао да напусти уз помоћ саиграча, без ослањања на десну ногу.

Упркос свему, па и чињеници да је ретко била тим који води, док је морала да јури и двоцифрен заостатак, Звезда је уписала веома вредну победу, пре свега захваљујући хладнокрвном Немањи Недовићу. Фалило је сталожености, а неким играчима и храбрости, али пише се само резултат. Кумовао му је на крају и бек Подгоричана Мекинли Рајт, који је у последњим секундама промашио полагање.

Будућност је, осокољена гласном подршком са добро попуњених трибина у "Морачи", од самог почетка покушала агресивном и енергичном одбраном да успори и отежа организацију напада уморних црвено-белих. Гости су се мучили, није их служио шут за три поена, ове сезоне често најјаче оружје, па су током првих шест минута игре постигли свега четири поена.

Нису ни Подгоричани били много бољи и прецизнији у првом кварталу. Велики број промашаја и неколико јефтино изгубљених лопти, после којих је Звезда пронашла нешто лакше поене, надокнадили су са дупло више скокова од противника, од којих су чак седам покупили у нападу. После првих десет минута кошарке имали су поен предности - 17:16.

Осетнију залиху стекли су гости чим су Флечер Мекги и Рашид Сулејмон "наместили руку" и почели да погађају са дистанце. Средином другог периода први пут је Будућност умакла на плус десет (30:20), али су црвено-бели, предвођени Милошем Теодосићем, у два наврата експресно одговарали серијом 5:0 и до одласка на велики одмор заостатак свели на четири поена - 37:33.

Сасвим прихватљива четири поена, имајући у виду да су током првих 20 минута кошарке погодили само три тројке из 15 покушаја и имали шест ухваћених лопти мање од Будућности, која се највише мучила при шуту за два поена - 8/24 у првом полувремену.

Гости су из свлачионице изашли са нешто бољом енергијом. Дуже од три минута Будућност је запела на два постигнута поена, док је Звезда нанизала седам и првом тројком Кенана из четвртог покушаја преузела вођство (39:40). Испоставило се само накратко.

Плави су погодцима Славковића, Камењаша и још једном тројком Мекгија одговорили истом мером и поново умакли на незанемарљивих плус шест (46:40). Уследила је повреда Боломбоја, па и тензије и први прекид током којег је из дворане удаљен Жељко Дрчелић, први човек црвено-белих који је седео поред паркета. Одужио се трећи период док су судије и чланови обезбеђења одрадили свој део посла, а Будућност је пред улазак у одлучујућих десет минута сачувала шест поена предности јер је Мекинли Рајт погодио тежак шут уз звук сирене за 58:52.

Имали би Подгоричани и значајнију залиху да Немања Недовић није преузео одговорност у кризном моменту, убацио две тројке, нанизао осам поена и зачинио их асистенцијом. Наставио је инспирисани бек црвено-белих у истом ритму и почетком последњег квартала. Сасуо је у трептају ока још три тројке и приуштио свом тиму вођство (65:68), први пут још од почетка треће четвртине.

Што је Недовић више погађао, то су навијачи Будућности у "Морачи" били упорнији са увредама, провокацијама и убацивањем ситних предмета на терен, па су судије, након неколико опомена и безуспешних молби, повукле тимове у свлачионице. Неминовна је била дужа пауза, пражњење дела трибина и ново загревање, после којег је утакмица настављена.

Подгоричани су се боље снашли после паузе. Иако су промашили четири слободна бацања у кратком периоду, на крилима одлучног Мекинлија Рајта направили су серију 6:1 и поново преузели вођство. Хладнокрвни Недовић је убацио још једну тројку, четврту у последњем периоду, али је Рајт везао свој осми поен и тридесет секунди пре последњег звука сирене на семафор поставио резултат 73:72.

Милош Теодосић је потом искусно изнудио фаул и оба пута био прецизан са линије пенала. Екипи Андреја Жакеља преостао је 21 секунд за последњи напад. Изабрали су да лопту после тајм-аута убаце на својој половини терена. Очекивано, Рајт је био прва опција, пошао је на продор и промашио полагање.

Лопта је завршила у рукама играча Звезде, који су је брзим додавањима успешно "сакрили" од противника, па је немоћни Јоги Ферел направио неспортски фаул над Гедраитисом и дефинитивно пресудио свом тиму. Литванац је погодио једно слободно бацање - довољно за победу пошто времена за преокрет није било.

Најефикаснији у победничком тиму био је Немања Недовић са 24 постигнута поена и шест погођених тројки из осам покушаја. Коди Милер Мекинтајер је убацио 13 поена, уз седам скокова и исто толико асистенција, али и врло скромно шутерско вече - 4/10 за два и 0/3 за три поена. Боломбо је допринео са осам, а Гедраитис са седам поена.

Међу играчима Будућности истакао се Рајт са 20 поена. Двоцифрен је био још само Мекги са 12. Није Подгоричанима помогло ни 14 скокова у нападу - чак осам више од црвено-белих.

Црвена звезда ће у наредном колу АБА лиге гостовати у Задру, а Будућност у Љубљани. Пре пута за Далмацију, црвено-белима предстоји пето коло Евролиге и дуел са Реалом у Мадриду.

АБА лига, пето коло:

Петак:
Игокеа - Цедевита Олимпија 91:78
ФМП - Цибона 89:84

Субота:
Морнар - Борац 90:98 (87:87)
Сплит - Мега 90:80

Недеља:
Дубаи - Спартак 80:79
Задар - Партизан 71:75
Крка - Дерби 97:91

Понедељак:
Будућност - Црвена звезда 73:75

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи