Велеобрт у Новом Месту - Спартак са ивице понора до историјског првог тријумфа у АБА лиги

Кошаркаши Спартака из Суботице победили су у Новом Месту екипу Крке резултатом 89:87 у утакмици трећег кола регионалне АБА лиге.

Велеобрт у Новом Месту - Спартак са ивице понора до историјског првог тријумфа у АБА лиги Велеобрт у Новом Месту - Спартак са ивице понора до историјског првог тријумфа у АБА лиги

Актуелни шампион АБА 2 лиге и новајлија у елитном рангу регионалне кошарке забележио је у Новом Месту историјску прву победу у АБА лиги.

Три и по четвртине на паркету Дворане "Леон Штукељ" изгледали су кошаркаши Спартака много лошије него на утакмицама против Студентског центра и Партизана у претходне две рунде. Били су на ивици понора и новог пораза, али су у самом финишу меча направили серију 13:0 и режирали велеобрт.

Спартак је, суочен са агилном одбраном Крке, од самог почетка траљаво ушао у меч, мучећи се да пронађе пут до коша. Држали су гости некако прикључак док словеначка екипа није направила серију 7:0 и минут и по пре краја првог квартала умакла на плус девет (19:10).

Одговорили су Суботичани експресно тројком Момирова и поенима Медаревића. Успели су да смање незанемарљив заостатак, па је након првих десет минута кошарке на семафору писало 20:15.

Чим је почео други квартал, гости су нанизали још пет поена и поравнали резултат на 20:20, али је Крка поново преузела потпуну контролу над дешавањима на терену и пред одлазак на велики одмор први пут стекла двоцифрену предност (48:37).

Стечено вођство тим Дејана Јакаре суверено је чувао током треће и прве половине последње четвртине, али онда као да му је неко изненада одузео способност да лопту протури кроз обруч. Без икакве идеје у нападу, чекали су домаћи да време уради посао уместо њих, што их је скупо коштало.

Када је Тајлер Персонс погодио за 87:76, до краја меча преостала су четири минута и 44 секунде. Испоставило се да су то и последњи поени које је Крка успела да "измисли", што је Спартак искористио да, предвођен инспирисаним Болтоном, наниже 13 поена и начини велики преокрет вредан тријумфа.

Врхунац потпуног помрачења Крке био је потез Жака Смрекара, који је седам секунди пре последњег звука сирене, док је на семафору писало 87:87, без икакве потребе фаулирао Болтона и поклонио му два слободна бацања. Прецизан је био Американац са линије пенала, а последњи напад Крке завршио се као и сви претходни.

Болтон је и најзаслужнији за тријумф Суботичана са чак 28 постигнутих поена. Једини је у екипи Владимира Јовановића имао двоцифрен учинак, чему су допринели и аматерски проценти Спартака при шуту за три поена - 2/15, наспрам изврсних 28/39 за два. По девет поена убацили су Медаревић и Момиров.

Крку је предводио Персонс са 16 поена, док је два мање забележио Тибор Миртич.

Спартак ће у наредном колу дочекати ФМП у Суботици, док ће Крка нову прилику да упише своју прву победу од почетка сезоне потражити у Загребу против Цибоне.

АБА лига, треће коло:

Субота:
Дубаи - Мега 80:83
Морнар - Цедевита Олимпија 82:92
Игокеа - Будућност 71:76
Крка - Спартак 87:89

Недеља:
ФМП - Борац 12.00
Сплит - Црвена звезда 17.00
Партизан - Цибона 18.30

Понедељак:
Студентски центар - Задар 19.00

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи