Читај ми!

Партизан и Црвена звезда, стубови српске кошарке са истим амбицијама у новој сезони АБА лиге

Партизан и Црвена звезда последњих неколико година убедљиво су најјаче екипе у регионалној лиги. Ове године поново су главни фаворити за подизање трофеја, а сада ће им први пут друштво правити још четири српска тима - Мега, Борац, Спартак и ФМП.

Партизан и Црвена звезда, стубови српске кошарке са истим амбицијама у новој сезони АБА лиге Партизан и Црвена звезда, стубови српске кошарке са истим амбицијама у новој сезони АБА лиге

У проширеној AВА лиги такмичи се 16 клубова, занимљиво је да ће први пут једну државу (Србију) представљати чак шест тимова - Црвена звезда, Партизан, Мега, ФМП, Борац и Спартак.

Вечити ривали, који наступају и у Евролиги поново су највећи фаворити за подизање трофеја, а управо то ће им бити и примарни циљ.

Остале српске екипе имају другачије амбиције. Мега је претходну сезону завршила на четвртој позицији, да би је у полуфиналу поразила Звезда. Ове године са подмлађеним саставом неће бити лако да понове остварено.

ФМП и Борац нису успели да изборе плеј-оф којем су се надали, Спартак је освајањем Друге АБА лиге изборио учешће у елитној, а на искусном је саставу да покаже може ли у њему и да остане.

Звезда јача него претходне сезоне

Кошаркаши Црвене звезде бране титулу шампиона регионалне лиге, пошто су у финалу претходне године савладали Партизан са убедљивих 3:0.

Звезда је сачувала најбитније играче из претходне сезоне, вратио се Никола Калинић, а значајно је напоменути да сада у саставу има и три репрезентативца Србије.

Калинићу је ово трећи мандат у црвено-белом, а последњи пут, у сезони 2021-2022 био је и најкориснији играч домаћег шампионата када је Звезда и освојила титулу.

Огњен Добрић се вратио "кући" после сезоне у Виртусу из Болоње, а са Урошем Плавшићем и Дејаном Давидовцем био је члан експедиције Србије на Олимпијским играма у Паризу.

Екипу Звезде напустили су Џавонте Смарт, Адам Ханга, Мајк Тоби, Фреди Гилеспи, Стефан Лазаревић, Треј Томпкинс и Никола Топић.

Црвено-бели се ослањају на следеће играче: Ајзеја Кенан, Мајк Даум, Огњен Добрић, Никола Калинић, Андреј Костић, Коди Милер Мекинтајер, Урош Плавшић, Милош Теодосић, Дејан Давидовац, Лука Митровић, Бранко Лазић, Џоел Боломбој, Далибор Илић, Немања Недовић, Рокас Гедрајтис и енергични Бразилац Јаго Дос Сантос.

Звезда је поново јака на бековским и позицији ниског крила, на центру има Плавшића, Митровића и Боломбоја, док јој додуше фали још један играч на позицији четири.

Када се подвуче линија, тренер Јанис Сферопулос на папиру има значајно јачу екипу у односу на претходну сезону, па његов тим то ставља за највећег фаворита за одбрану титуле.

Партизан је реизградио целокупну екипу

После силаска са регионалног трона и неосвајања ниједног трофеја претходне године јасно је било да ће црно-бели по завршетку сезоне претрпети значајне промене, али не и драстичне какве су наступиле.

Иза Партизана су бурна четири месеца, а његови навијачи дуго су стрепели како ће тим изгледати, јер сем трачева и незваничних информација до црно-беле симфоније нису знали много.

Партизан је по завршетку сезоне направио велике измене у екипи. Од старог састава остао је само Балша Копривица, а Алекса Димитријевић пребачен је у први тим.

Партизан су напустили Френк Камински, Зек Ледеј, Пи-Џеј Доужер, Ален Смаилагић, Матеуш Поњитка, Џејлин Смит, Данило Анђушић, Алекса Аврамовић, Огњен Јарамаз, Урош Трифуновић, Бруно Кабокло, Џејмс Нанели као и Саво Дрезгић.

Црно-бели дрес са поносом ће носити: Исак Бонга, Митар Бошњаковић, Стерлинг Браун, Брендон Дејвис, Алекса Димитријевић, Тајрик Џонс, Карлик Џонс, Аријан Лакић, Ифе Лундберг, Вања Маринковић, Ајзеа Мајк, Марио Накић, Френк Ниликина, Алексеј Покушевски, Двејн Вашингтон и Балша Копривица.

Најбитније појачање Партизана је несумњиво Вања Маринковић који се враћа на капитенску позицију. Брендон Дејвис најзначајније је појачање на позицији центра, док су Карлик Џонс, Стерлинг Браун и Френк Ниликина на бековским позицијама задужени за поентирање.

Бар по припремним мечевима које су играли изабраници Жељка Обрадовића чини се да екипа има потенцијал да игра квалитетну кошарку у Евролиги, несумњиво је да ће тиму бити потребно још мало додатног времена да се уигра.

Партизан је баш из тог разлога у припремном периоду изабрао да игра три турнира. Први су освојили у Италији, други у Београду, а трећи најзахтевнији играју у Атини са Панатинаикосом, Ефесом и Макабијем.

Остали српски представници

Циљ Марка Бараћа и Меге је производња талената и конкурентност у лиги.

За млади тим ружичастих наступаће: Коста Кондић, Џек Кајл, Урбан Крофлич, Богољуб Марковић, Сергеј Мацура, Алекса Миленковић, Михаило Петровић, Душан Танасковић, Марко Вукчевић, Стефан Миљеновић, Андрија Јелавић, Михаило Милутиновић, Филип Јовић и Тимотеј Маловец.

Саша Оцокољић и Борац желе бољи пласман од 10. места које су заузели минуле сезоне. 

Клуб из Чачка представљају: Дијанте Болдвин, Ђорђе Ћурчић, Кејшон Дејвидсон, Јустас Фурманавичијус, Ђорђе Гагић, Марко Јошило, Марко Павићевић, Паулијус Валинскас, Павле Николић, Петар Радовић, Урош Чарапић и Никола Манојловић.

Тренер Саша Никитовић задужен је да ФМП уведе међу најбољих десет у лиги или у скупину која ће отићи у нокаут фазу.

Састав екипе из Железника: Филип Барна, Никола Гашић, Стефан Лазаревић, Јован Новак, Емре Озјеген, Ерал Пен, Душан Радосављевић, Алекса Станојевић, Данило Тасић, Бојан Томашевић, Матиц Ребец, Деметре Робертс, Никола Шарановић, Ранко Симовић, Војислав Стојановић и најискуснији Огњен Кузмић.

Спартак предвођен Владимиром Јовановићем показаће колико може.

Шампионе АБА 2 лиге представљају: Расир Болтон, Девон Денијелс, Каза Кајами-Кин, Душан Милетић, Стефан Момиров, Данило Николић, Матеј Рудан, Павле Стељић, Лука Церовина, Павле Степановић, Милош Милисављевић, Немања Гордић, Војин Медаревић, Јован Вуковић, Марко Тејић.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи