Поводом века од рођења професора Александра Николића у "Пиониру" постављена биста

Навршава се сто година од рођења оца југословенске и српске кошарке Александра Николића. Поводом јубилеја у хали која носи име легендарног тренера откривена је његова биста. Некадашњи репрезентативац Жељко Ребрача у Јутарњем програму РТС-а изјавио је да је савремена кошарка потекла баш од професора Николића, а о њему су још говорили и Иво Данеу и Братислав Бата Ђорђевић.

Поводом века од рођења легендарног тренера Александра Николића, у "Хали Пионир" налазиће се његова биста. 

О професору Николићу говорили су некадашњи репрезентативци Иво Данеу и Жељко Ребрача, али и Братислав Бата Ђорђевић, кошаркашки тренер.

Партизан је 1992. године освојио је титулу европског првака, а тада је Ребрача изјавио да су Александар Николић и Жељко Обрадовић азбука кошарке, а да су играчи црно-белих играли шах.

"Ја сам тада профу доживљавао као професора са прутом јер су тренинзи били детаљни и све што сам научио за те две године у Партизану касније сам спроводио кроз каријеру. Он је био посебан, савремена кошарка почела је од њега, он је био тај пионир, а кошарка је еволуирала кроз Жељка Обрадовића касније, једино је Лери Браун подсећао на њега од страних тренера", рекао је Ребрача на почетку разговора.

Професора многи сматрају за најбољег од свих неамеричких тренера.

"Николић био је најбољи тренер неамеричке кошарке, он је дао савремене темеље неамеричке кошарке, наше кошарке. Он је један врхунски тренер који је на све остале тренере пренео знање, и данас сви тренери расту на његовој заоставштини", закључио је Ребрача.

Данеу: Николић је био изузетно образован тренер, имао је све унапред написано

Некадашњи репрезентативац Југославије Иво Данеу један је од ретких играча који је из републичке лиге позван у репрезентацију. 

"Аца је 1954. у Марибору припремио озбиљан кошаркашки камп тада, одмах ме је узео у репрезентацију, а ја сам већ 1956. године био на клупи на мечевима против Француске и Турске на Ташмајдану. Тако да сам био један од ретких играча из републичке лиге који је постао репрезентативац", истакао је југословенски ас.

Изјавио је да је професор био изузетно образован, да је био студиозан и да је сваког противника волео да изучи у потпуности.

"Александар Николић је био веома образован тренер, имао је све унапред написано, тако да смо се некад и до пола ноћи мучили са комбинацијама. Он је био веома студиозан, плашио се сваког противника", рекао је Данеу.

Словеначки и југословенски кошаркаш додао је још и да су репрезентативци Југославије који су освојили Мундобаскет 1970. године били једна велика породица и да се и дан-данас чује са неколицином живих саиграча.

Бата Ђорђевић: Професор је део генерације која је кошарку ставила на праве основе

Братислав Бата Ђорђевић изјавио је да је Николић био заљубљеник у кошарку и неко ко је ову игру поставио на праве основе.

"Аца Николић је био један изузетан породични човек, био је заљубљеник у кошарку, ентузијаста. Припада генерацији која је за време рата играла кошарку, а то је и после рата наставила и поставила кошарку на праве основе. За време првог првенства Југославије 1946. у Суботици он је био у екипи ЈНА која је у финалу савладала репрезентацију Србије са 21:18 и он је постигао последња четири поена", рекао је Братислав Бата Ђорђевић.

Целокупну причу о постављању бисте погледајте у видеу на врху текста.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи