Читај ми!

Сви путеви воде у Берлин - три мајсторице одлучују о путницима на фајнал-фор Евролиге

Уз изузетак Реал Мадрида који је без већих проблема избацио Басконију, преостала три учесника фајнал-фора Евролиге биће позната након мајсторица које се у уторак и среду играју у Атини, Монаку и Барселони.

Сви путеви воде у Берлин - три мајсторице одлучују о путницима на фајнал-фор Евролиге Сви путеви воде у Берлин - три мајсторице одлучују о путницима на фајнал-фор Евролиге

Одмах по завршетку плеј-ина, када је било познато којих осам екипа ће се борити за статус четири најбоље, било је јасно да ће неке од серија бити веома неизвесне.

Међутим, мало ко је могао да претпостави да ће чак три учесника фајнал-фора бити позната тек након петих утакмица и повратака серија на места где су започеле.

Реал је без пораза, након само три меча, први резервисао карте за Берлин и потврдио статус највећег фаворита за освајање такмичења.

Остале серије биле су поприлично изједначене, узбудљиве, препуне преокрета и историјских партија, те се очекује да и мајсторице буду подједнако занимљиве.

Оно што љубитеље Евролиге може да радује, јесте чињеница да су организатори, за разлику од уобичајене праксе, све три утакмице поставили у термине који се не преклапају.

Битка за Атину

Расплет почиње у Грчкој. За уторак од 20.15 заказан је дуел који је донео највише чарки, нервозе и напетости.

Панатинаикос ће у својој "Оака арени" дочекати Макаби, након утакмице у којој је израелски клуб пропустио прилику да избегне пети меч и пут у Атину.

Већ после првог сусрета могло се наслутити да ће серија бити веома неизвесна, чему су умногоме допринела дешавања ван паркета.

Одличном тимском игром, пре свега у одбрани, која их је красила током читаве сезоне, а нарочито кроз четвртфиналну серију - Макаби је успео да у утакмици број један дође до брејка и закомпликује ситуацију.

Није "зеленима" помогла ни одлична поентерска партија Лесора, ни дабл-дабл Костаса Слукаса, што је било довољно да прве две фигуре атинског клуба изађу у први план.

Прво је тренер грчког клуба Ергин Атаман одржао конференцију за медије у свом стилу, рекавши да ће се повући са места стручног штаба уколико његов тим не оде у плеј-оф.

Веома су незадовољни у табору Панатинаикоса били на судије које су директно окривили за пораз, па су издали и саопштење након меча у ком су навели да Евролига фаворизује изралески тим због сукоба у тој земљи.

Ситуација је додатно добила на значају појављивањем власника Панатинаикоса Димитриса Јанакопулоса на другој утакмици, што не би било чудно да то није био његов први долазак у "Оака арену" након више од две године када су мечеви Евролиге у питању.

Слукасова партија каријере у том мечу била је довољна за изједначење и нешто мирнији пут у Београд, где је Макаби током готово читавог тока сезоне био домаћин.

Одсуство веће подршке навијача - одређени број присталица "поноса Израела" присуствовао је мечевима у хали "Александар Николић" - поново се није одразило на игру Макабија који се одлично привикао на услове у некадашњем "Пиониру".

Екипа Одеда Каташа славила је и у трећем мечу када је у први план искочио Џош Нибо и нашла се веома близу пласмана на фајнал-фор, први пут после 2014. године када су и дошли до последње титуле.

Међутим, нова добра партија Слукаса, уз сјајан поентерски учинак Кендрика Нана, била је довољна за ново изједначење и пети меч у ком ће Панатинаикос бити фаворит.

Управо се Слукас уз Нана издвојио као играч од ког ће највише зависити, макар према његовим речима, Атаманова судбина.

Са друге стране, Лоренцо Браун је одиграо четири одлична меча у којима је колико је то могуће надоместио изостанак Вејда Болдвина који се повредио у завршници прве утакмице и питање је да ли ће бити спреман за мајсторицу.

Јанакопулос је непланирано постао главна звезда и нема сумње да ће бити присутан и на петом мечу. Пушење у хали, расправа са судијама, гест нуђења новца којим је алудирао на њихову наводну поткупљивост, али и наручивање хране током утакмице у Београду учинили су контроверзног бизнисмена првом фигуром серије, што није од неке претеране користи.

Због тога би, како за такмичење, тако и за гледаоце, најбоље било да се у првом плану нађу кошаркаши две екипе. Квалитета имају и веше него довољно.

Трилер на Азурној обали

Трећи учесник фајнал-фора биће познат у среду, након дуела Монака и Фенербахчеа који је заказан за 19.00 часова.

Као и у претходном случају, већ након прве утакмице било је јасно да пети меч не изгледа толико нереално.

Након велике борбе, продужетка и преокрета, Фенер је уз одличне партије Најџела Хејс-Дејвиса и Ника Калатеса, али и огроман допринос Нејта Сестине успео да дође до брејка.

Мучио се Монако са процентима шута за три, нарочито онда када је то било важно, због чега је упао у неочекиван проблем.

Ипак, већ у другом мечу, проценти шута споља тима Саше Обрадовића су се поправили, што је било довољно за тесну победу након преокрета у последњој деоници.

У првом мечу у Турској није било готово нимало узбуђења, а Фенер је поприлично лако тријумфовао и деловало је да се ближи путу у Берлин, што су његови навијачи потврдили својом кореографијом на четвртом мечу који је поприлично одударао од претходна три сусрета.

Играло се на изузетно мали број поена, а играчи су били поприлично нервозни, чему је додатно допринела стандардно узаврела атмосфера која је кулминирла по завршетку дуела из ког је Монако успео да изађе као победник.

Нешто већа смиреност и концентрација у завршници преломили су меч у корист француске екипе чији играчи су по последњем судијском звиждуку нападнути од стране домаћих навијача, али до озбиљних последица на срећу није дошло.

Фенербахче је кажњен новчано, а серија је враћена на Азурну обалу.

Досадашње мечеве обележила је маестрална одбрана Калатеса на Мајку Џејмсу који је упркос већ виђеном МВП признању поприлично спутан у четвртфиналу.

Због тога се Монако ослонио на друга решења, а предњачи Ели Окобо који је преузео на себе решавање тешких ситуација којих је било много, имајући у виду чврсту одбрану тима Шарунаса Јасикевичијуса.

Литвански тренер до сада није успео да пронађе играча који би био константа претња по кош француске екипе, али има више него довољно опција од којих свака може прорадити када то буде најпотребније.

Због тога је поприлично тешко одредити фаворита за пролаз даље, иако би одлазак било које од две екипе на фајнал-фор био у потпуности заслужен.

Последњи путник 

Четврти и последњи учесник завршног турнира у Берлину биће познат након дуела Барселоне и Олимпијакоса који ће се одиграти у среду у "Блауграни" са почетком у 21.00.

Барселона је благи фаворит због предности домаћег терена која се током година показала као веома важна, што међутим само по себи није довољно да се отпише борбени Олимпијакос.

Прошлогодишњи финалсти су већ на почетку серије показали због чега је испуштено друго место на крају регуларног дела представљало велики кикс за Барсу.

Олимпијакос је након велике борбе у мечу који су обележили изузетно ниски проценти шута за три поена две екипе успео да слави и направи злата вредан брејк, имајући у виду предност коју носи њихов домаћи терен.

У другом сусрету који је морала да добије, Барса је тријумфовала без већих проблема, делимично и због приступа гостију који нису били толико заинтересовани за потенцијални дупли брејк, већ су се фокусирали на мечеве на домаћем паркету.

Такав приступ им се обио о главу већ у првом мечу у "Дворани мира и пријатељства". Барса је након продужетка успела да врати брејк и дође у ситуацију да већ у Пиреју обезбеди пласман у Берлин.

Одлично је екипа Рођера Гримуа распоређивала поене у прва три сусрета, а изненађење за Олимпијакос представљале су врло добре партије Џабарија Паркера који је већ у својој првој сезони у Европи показао да може бити лидер у важним мечевима.

Међутим, након две везане победе, деловало је да Барселону не занима претерано да покуша да серију оконча у четири утакмице. Олимпијакос их је у мечу број четири победио са 34 поена разлике, постигавши притом рекордан број поена (53) када су полувремена у нокаут фази у питању.

Серија је на тај начин враћена у Барселону на мајсторицу којом ће бити решено питање последњег путника у Берлин.

Важан фактор за Олимпијакос у том мечу биће минутажа и расположење српског центарског тандема који чине Филип Петрушев и Никола Милутинов.

Петрушев је на сва четири меча био веома запажен, нарочито поентерски, што је био изненађујући фактор за шпански тим. Што се Милутинова тиче, његова минутажа је била углавном лимитирана услед скорог повратка након повреде. Међутим, Милутинов је у четвртом дуелу показао колики значај има за екипу, нарочито када је контрола скока у питању, те не би било изненађење уколико би у одлучујућем сусрету добио нешто већу прилику.

Оно што је сигурно јесте да ће меч бити веома напет, а следећи логику по којој су прва и трећа утакмица игране на један посед - очекује се спектакл.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара