Читај ми!

Јокић преко Дончића почиње напад на НБА "дуплу круну"

Актуелни шампион Денвер нагетси дуелом против Далас маверикса од три сата после поноћи по нашем времену почињу учешће у групној фази НБА Купа, новог такмичења током регуларног дела сезоне.

Изостанак такмичарског мотива на старту предуге сезоне приморао је главешине најјаче кошаркашке лиге на свету да осмисле још један формат зарад додатног мотивисања екипа и раста гледаности у јеку већини Американаца омиљене НФЛ сезоне. Има ли шта интересантније од куп такмичења? Један меч значи све. Нема поправног. Аутсајдери имају прилику да се прославе, фаворити да осете пад и прегрупишу редове.

Уводна групна фаза

Систем подсећа на нама позната репрезентативна такмичења у тимским спортовима.У свакој конференцији су одређене три групе по пет тимова. У нокаут рунду пролазе пропласирани тимови и најбољи другопласирани као "вајлд кард". њихови међусобни дуели током редовне сезоне ће се рачунати и у скору у НБА купу. Тимови играју месубно само једанпут и сваки састав ће по два пута бити домаћин и два пута гост.

Групна фаза ће се играти уторком и петком до 28. новембра. Уколико два тима у борби за прво или друго место буду изједначени по скору, даљи критеријуми за одређивање првог места биће међусобни скор, разлика у претходним мечевима НБА Купа, број постигнутих поена, скор претходне сезоне и тек на крају, ако се баш све ово поклопи, долазимо до извлачења из "бубња".

Нокаут фаза и финале у Лас Вегасу

Што се тиче наредне фазе, креће се од четвртфинала. Тим са најбољим скором у групној фази сваке конференције се укршта са "вајлд кард" екипом. Други пар чине преостали победници група. Домаћини четвртфинала у свкаој конференцији биће најуспешнији тимови у свакој конференцији после групне фазе. Та четвртфинала су на распореду 4. и 5. децембра. 

Полуфинала 7. децембра и финале 9. децембра су у Лас Вегасу. Ваља напоменути да се сви сусрети до самог финала рачунају и у скору регуларне сезоне. Победа, односно пораз, у финалу и статистике играча у пресудном сусрету за титулу се не придодају.  Сви тимови који раније испадну у било којој фази враћају се обавезана у регуларној сезони, играјући у данима ван НБА Куп календара.

Новчане награде и лична признања

Главна награда је новац. Сваки играч и главни тренер добија по 500.000 долара, ако дођу до титуле. За пролаз у четвртфинале стичу 50.000 долара, а у полуфинале 200.000 долара. Биће именован и МВП НБА Купа, као и идеална петорка.

Састави шест група

Денвер нагетси су у групи Запад Б са Лос Анђелес клиперсима, Њу Орлеанс пеликансима, Далас мавериксима и Хјустон рокетсима,

Групу Запад А чине Мемфис гризлиси, Лос Анђелес лејкерси, Јута џез, Финикс санси и Портланд трејлблејзерси. У Групи Запад Ц су Сакраменто кингси, Голден стејт вориорси, Минесота тимбервулвси, Оклахома сити тандери и Сан Антонио спарси.

На Истоку Групу А чине Филаделфија севентисиксерси, Кливленд кавалирси, Атланта хокси, Индијана пејсерси и Детроит пистонси. Затим, Милвоки бакси, Њујорк никси, Мајами хит, Вашингтон визардси и Шарлот хорнетси су у Групи Исток Б, док су у Исток Ц Бостон селтикси, Бруклин нетси, Торонто репторси, Чикаго булси и Орландо меџик.

Оно што је додатно занимљиво јесте да ће паркет у свим аренама и дресови бити посебно дизајнирани за ове сусрете.

Јокић одредио своје фаворите

НБА шампион у походу на "дуплу круну" Никола Јокић је пред почетак НБА Купа одредио тимове за које сматра да ће проћи групу и "вајлд кард" екипе. Неки од његових избора били су право изненађење.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару