Читај ми!

Пешић: Играчи са клупе су променили ритам утакмице, сви за једног – један за све

Селектор Србије Светислав Пешић истакао је да је наша селекција енергијом и одбраном успела да поништи главна оружја Литваније у четвртфиналном мечу Светског првенства.

Србија се пласирала у полуфинале Мундобаскета победом од 87:68 у Манили. 

Селектор Пешић је на конференцији за медије навео да је Србија успела да пронађе фокус на највишем нивоу и да је најважнији мото "сви за једног један за све".

"Честитам мом тиму. Велика и важна победа, али пре свега одлична игра, нарочито против тима какав је Литванија. Заслужили су поштовање због партија на целом турниру, не само против САД. Спремали смо анализе Грчке или Литваније. Тешко је пронаћи фокус какав је био на овој утакмици. У систему са мечевима на два дана је то јако тешко. Користили смо наш мото ‘сви за једног и један за све’. Ако хоћете да процените неки тим, онда гледате одбрану. У њој се све види. Валанчијунас нам је био мета, као и шут за три поена. Дали су пет тројки у првој деоници, две у наставку. Контролисали смо офанзивни скок против најбољег тима у том сегменту на првенству. Срећни смо због ове победе и по први пут ћемо имати дан одмора од старта турнира. Важно је да се физички и ментално спремимо", почео је Пешић уводно излагање.

Улазак резерви попут Петрушева, Аврамовића, Гудурића и Давидовца унео је нову енергију и преокрет у корист наше селекције средином прве деонице до старта друге четвртине.

"Ритам утакмице је јако важан. Не може да се игра само транзиција и само позициони напад. Поента је наћи ритам и мењати га. Некад успете да га нађете, некад то пође ривалу. Данас смо променили ритам утакмице захваљујући Аврамовићу и осталим играчима са клупе. Унели су више енергије од стартера. То сваком тренеру годи", истиче Пешић.

Игра у другом периоду представља савршенство за нашег селектора.

"Желимо да поновимо другу четвртину. Нико није савршен, али идемо ка томе", кратко је одговорио Пешић.

Значајна је и игра у транзицији, као одговор на систем Литваније.

"Ово је тимска победа против тима који игра изванредну тимску кошарку и још више смо се мотивисали да играмо против таквог ривала. Ми смо нашом енергијом и одбраном одузели њихов највећи квалитет, а то је одбрана. Морамо да се похвалимо. То је пут како би требало да играмо и трудимо се да увек тако буде. Ми смо најбољи тим у контранападима на турниру, просечно 25 поена у тој фази. Наш мото је од првог дана био: сви за једног, а један за све. Видело се то. Не само на овој утакмици, него на свим. То треба да нам помогне и у наредној утакмици", рекао је Пешић.

Енергично је прославио победу.

"Ја сам увек емотиван. Знам да славим победу, али могу да разумем кад изгубимо. Више славим начин како смо дошли до победе и како играчи показују емоцију. Али, имамо још две утакмице. Ваља то поновити. То је следећи фокус и изазов за све нас", каже Пешић и открива шта је поручио играчима после тријумфа.

"Рекао сам играчима да је ова победа велика не само због проласка у полуфинале, него и због начина. Кошарка је ипак тимски спорт, дефинитивно, иако живимо у времену појединаца. Мало се говори о тимском успеху, један играч не прави екипу, али може да је растури и трудимо се да тога нема у нашој екипи", наводи Пешић.

На крају се није избегло питање о Бориши Симанићу.

"То је била катастрофа за нас. Могло је свашта да се деси ни из чега. Могли смо да га изгубимо. Он је красан момак и питали смо се како баш њега то да задеси. Имали смо срећу да је професор Радовановић са нама. Не знам шта би се десило да он није био. Ово је заслуга прво Симанића који је издржао и доктора Радовановића", закључак је Пешића.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару