Вухан - кинески Чикаго

Вухан један је од највећих кинеских градова и главни град провинције Хебеј. Поред осталих знаменитости у овом граду налази се и дворана ”Вухан Гимназијум”, где ће "орлови" играти мечеве друге фазе на првенству света.

Вухан - кинески Чикаго Вухан - кинески Чикаго

Градско подручје састоји се од три уједињена града - Вучанг, Ханкоу и Ханјанг и они су повезани мостовима, а укупна популација је око осам милиона становника.

Вухан представља једно од најважнијих средишта централне Кине и свакако највећу луку на реци Јангце.

Сам град лежи на ушћу реке Хан у Јангце, а поред ”црвене реке” у граду има и пуно језера. Монсунска клима узрокује врућа и кишна лета и благе зиме.

Поред тога што се развио у трговински и индустријски центар Кине (у успону је електронски, Ај-Ти и аутомобилски сектор), Вухан је пре свега познат као универзитетски центар. 

Најпознатија знаменитост града је кула ”Жута чапља”, изграђена у трећем веку (223. године), а ту су и Бјанжонг звона смештена у Провинцијском музеју на брду Змија изнад источног језера Донг Хуа.

Од новијих грађевина по којима је град познат издвајају се две високе зграде - Миншенг Банк кула (висока 331 метар) и Вухан светски трговснки центар (273 м).

”Вухан Гимназијум” је дворана која се налази у комплексу ”Вухан спортског центра”, поред фудбалског стадиона ”Жуанкоу”.

Капацитет јој је 13.000 места, а отворена је 2007. године и од тада угостила неколико азијских Фиба такмичења.

Ова арена биће домаћин тимовима из групе Б у којој се налазе Русија, Аргентина, Јужна Кореја и Нигерија, али вероватно и репрезентацији Србије, која би ако не буде неких неочекиваних резултата мечеве дуге фазе у оквиру групе Ј требало да игра баш у њој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара