Фошан подно ”Будине планине”

Фошан је град на југу Кине који заједно са још неколико већих чини економску целину ”Бисерне долине” . У њему се налази модерна ”Foshan International Sports & Cultural Arena”, у којој ће мечеве у оквиру групе Д играти и репрезентација Србије.

Фошан подно ”Будине планине” Фошан подно ”Будине планине”

Смештен је у покрајини Гуангдoнг. Према процени из 2019. у граду живи око три и по милиона становника.

У широј регији коју овај град чини са околним, практично спојеним градовима, живи нешто више од седам милиона људи. 

Сам град подељен је на пет дистрикта односно округа - Чанченг, Нанхаи, Саншуи, Гаоминг и Шунде.  

Заједно са Гуангжуом, Шенженом, Жухаиом, Донгуаном, Жонгшаном, Јиангменом и деловима Хуожоуа и Жакинга чини економску зону која је познатија под именом ”Делта Бисерне реке”.

Лежи на реци Фен, а прво насеље под именом Фошан (на кинеском значи ”Будина планина”) настало је у близини порушеног будустичког храма из времена династије Танг. 

Све до педесетих година прошлога века градска индустрија била је усмерена пре свега на челик и керамику, да би се након револуције ”отворила”, а град постао и политички и културни центар овог региона.

Сама дворана, коју у слободном преводу можемо назвати ”Интернационлна спортска и културна арена Фошана”, изграђена је 2018. године, и једна је од модернијих у земљи.

Капацитета је 14.700 места, а прва кошаркашка утакмица у њој била је она у квалификацијама за Мундијал између Кине и Либана 2. децембра прошле године.

Гвангжу Лонг Лајонси, тим из ЦБА кинеске професионалне лиге, користе ову дворану као своју другу и у њој су у протеклој сезони одиграли шест мечева.

Арена у Фошану ће од 31. августа бити домаћин тимовима из групе Д, где поред репрезентације Србије играју Италија, Ангола и Филипини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара