Шенџен, "силиконска долина" модерне Кине

Град Шенџен представља један од највећих економских центара модерне Кине. Прелепи "Шенџен Беј" спортски центар биће домаћин осам утакмица на Светском првенству у кошарци, а у првој фази такмичења угостиће екипе из Групе Г.

Шенџен, "силиконска долина" модерне Кине Шенџен, "силиконска долина" модерне Кине

Када је 1979. године званично проглашен градом, мало ко је могао и да претпостави да ће три деценије касније Шенџен бити трећи највећи економски центар Кине.

"Кинеска силиконска долина" већ две деценије бележи значајан привредни раст, а захваљујући географском положају на делти Бисерне реке, многи га називају и "капијом Кине".

Налази се на самом југу Кине, на северној граници Хонг Конга. Према попису из 2017. године, Шенџен има око 13 милиона становника, али чињеница је свакодневно кроз престоницу Гвангдонг провинције прође више од 20 милиона душа.

У граду се налазе представништва свих највећих светских фирми, а уједно је Шенџен једна од најзначајнијих светских лука, када је у питању транспорт контејнера.

Вероватно није случајност што је управо у Шенџен одржан жреб група за Светско првенство у Кини, на којем је специјални гост био легендарни НБА кошаркаш Коби Брајант.

Шенџен је један од осам градова који ће угостити најбоље светске кошаркаше. Биће домаћин утакмица у Групи Г (Доминиканска Република, Француска, Немачка, Јордан), док ће се у "Шенџен Беј" спортском центру играти још две утакмице друге фазе такмичења.

"Шенџен Беј" је један од најлепших спортских здања у Кини. Састоји се од неколико спортских дворана – стадион прима 20.000 гледалаца, док је Арена у којој ће се играти утакмице на Мундобаскету капацитета 13.000 посетилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара