Партизан добио ново руководство - Љајић председник Привременог органа, међу члановима и Пеђа Мијатовић

На седници Скупштине ФК Партизан изабрани су чланови Привременог органа, који ће у наредних шест месеци руководити клубом из Хумске. Председник Привременог органа биће Расим Љајић, а међу члановима је и Предраг Мијатовић. Љајић је на конференцији за медије рекао да је ово нови почетак клуба са великом традицијом и да ће бити неопходни непопуларни и болни резови.

Партизан добио ново руководство - Љајић председник Привременог органа, међу члановима и Пеђа Мијатовић Партизан добио ново руководство - Љајић председник Привременог органа, међу члановима и Пеђа Мијатовић

После десетогодишње ере Милорада Вучелића и Милоша Вазуре, вероватно најгоре деценије у историји клуба, ФК Партизан је добио нову управу - за почетак привремену.

Досадашњи председник клуба Милорад Вучелић, генерални директор Милош Вазура, чланови Управног одбора, као и сви чланови Скупштине разрешени су дужности.

Након што је одржана дуго чекана седница Скупштине клуба, на конференцији за медије обратио се Расим Љајић, који је преузео функцију председника Привременог органа, тела које ће руководити клубом из Хумске у наредних шест месеци.

Поред некадашњег министра у Влади Србије, за чланове Привременог органа изабрани су некадашњи фудбалери црно-белих Предраг Мијатовић и Данко Лазовић, привредници Милка Форцан, Војислав Лазаревић и Бобан Станојевић и правник Драган Миловановић.

"Изабрали смо овакав Привремени орган сходно циљевима које смо поставили. Имамо људе из света спорта, велика фудбалска имена, имамо привреднике односно финансијске стручњаке јер нам предстоји тешка финансијска и организациона консолидација клуба и имамо адвоката, који би требало да се бави институционалним реформама у наредном периоду", рекао је Љајић пред новинарима.

Захвалио је Предрагу Мијатовићу, али и свим осталим члановима који су простали да буду у Привременом органу.

"Разговарао сам са десетинама, можда и стотинама бивших фудбалера и спортских радника, привредника, људи из различитих сфера друштвеног и јавног живота. Већина људи је изразила подршку променама које се дешавају у Партизану, али сви су говорили: 'То је дбро, али немој мене овог пута, сачекајте, ја ћу касније да се укључим.' Заиста је велика храброст да једна фудбалска и спортска легенда као што је Пеђа Мијатовић, бивши спортски директор Реал Мадрида, прихвати да се ухватимо у коштац са тешким проблемима који нас очекују", истакао је Љајић.

"Да би било боље, мора да буде мало и теже"

Љајић је нагласио да ће бити неопходни непопуларни и болни резови, али да нова управа није дошла да буде популарна него да буде успешна.

"Да би било боље, мора да буде мало и теже јер пречица у решавању проблема нема. Нико није измислио рецепт да један клуб или једна компанија стане на ноге без болних и тешких резова. Наш план је да већ наредне године буџет смањимо са 22 на 16 до 17 милиона евра. Морамо да направимо уштеде. Број запослених морамо да смањимо најмање за 20 одсто. Видећемо када уђемо у клуб, разговараћемо са сваким човеком који је запосолен, да видимо на који начин то можемо да урадимо", најавио је Љајић.

Нагласио је да ће они који имају веће плате морати да сносе и већу одговорност за реформе.

"Да будем потпуно јасан, те плате ће морати да иду доле. Наравно, не све, али видећемо када узмемо списак свих запослених у клубу. Знам да то није популарно, многи ће са стрепњом да чекају и читају ово што причам, али ја нисам дошао овде никога да лажем. Било би најгоре да обећавам брда и планине, да обећавам да ћемо за два или три месеца решити све. То ни Коперфилд не би урадио. Морамо да кажемо какво је реално стање и шта ми намеравамо да учинимо у наредном периоду", истакао је Љајић.

Најавио је да ће прво "пролазно време" бити већ за неколико месеци, када ће ново руководство изаћи са прелиминарним резултатима и предложити мере.

"За шест месеци ће бити друго и рекао бих коначно пролазно време, пред одржавање седнице Скупштине на којој треба да буде изабран Управни одбор, као и нови сазив Скупштине са новим Статутом. Тада ћемо изложити све смернице, на који начин и како ми видимо даљи развој Партизана. Циљ је да створимо осећање и утисак код сваког партизановца да је ово нови почетак. Нови почетак клуба са великом традицијом, почетак са више оптимизма, са далеко више наде него што је има данас", нагласио је Љајић.

Напоменуо је да нови људи у клубу то могу да ураде само ако ангажују сваког човека, навијача и симпатизера који ће се укључити у промене.

"Прва је ствар организациона и финансијска консолидација, друга ствар је реформа омладинске школе. Ту ћемо посбан акценат ставити на репозиционирање и ребрендирање омладинске школе по којој је Партизан чувен у читавом региону, па и шире", рекао је Љајић.

"Желим да људи из спортске струке више буду у фокусу"

Љајић је нагласио да жели са новинарима да сарађује на максимално отворен и транспарентан начин.

"Желим да људи из спортске струке више буду у фокусу него ми који утакмице посматрамо из ложе или са трибина. То ће бити први знак да излазимо из кризе, када се више буде говорило о играчима, тренерима, стручном штабу и спортском сектору, него о нама из управе клуба. Сада смо ми у фокусу, а то већ није добар знак. Разумем ситуацију и то је сада нормално, али када се акценат буде пребацио на оно због чега сви волимо фудбал, а то су игра и резултати, онда можемо да кажемо да смо дошли на зелену грану", истакао је Љајић.

Нагласио је да ће, у сваком случају, врата клуба за медије увек бити отворена.

"Немојте очекивати да ја идем са телевизије на телевизију и објашњавам све ово. Биће и других људи који ће о томе говорити. У сваком тренутку, за сваку информацију која вам буде била потребна, у пола дана и у пола ноћи, можете да зовете и информацију ћете добити. Ми без вас не можемо. Вероватно ви без нас можете. Јавност је преко потребна и од утиска који у јавности креирамо зависиће процес и дужина опоравка Партизана", рекао је Љајић.

"Највећи приход је онај који остваримо на расходној страни"

Упитан који су први кораци нове управе, Љајић је поновио да је најважнија финансијска консолидација Партизана.

"Највећи приход је онај који остваримо на расходној страни. Неће више држава да помаже, очекује нас нови мониторинг у децембру, опет ћемо кроз иглене уши да се провучемо. Ми морамо да покажемо да штедимо, да могу да дођем код било кога да кажем да је Партизану потребна помоћ. Очекујемо два милиона евра на трансферима. Плате морају да буду смањене. Нећемо радној заједници или на Телеоптику да смањујемо плате, али хоћемо оне највеће. На бизнис страни желимо да направимо пул од привредника који воле Партизан, да можемо да подебљамо буџет и да држимо главу изнад воде. Да се дочепамо јануарског прелазног рока и онда да се отарасимо играча који су промашаји", објаснио је Љајић.

На питање новинара која ће бити улога Предрага Мијатовића и Данка Лазовића, Љајић је истакао да ће у уторак бити одржан први састанак Привременог органа и да ће се јавности обратити и њих двојица.

"Идеја је да спортски сектор значајно ојачамо и да смањимо могућност грешака приликом трансфера играћа. За годину дана смо имали 30 играча који су доведени у два прелазна рока. То не би могао ни Манчестер да издржи. Логично је онда да имате толико промашаја и играча који нажалост не служе ничему", објаснио је Љајић.

Саопштио је да ће бити кадровских промена на челу омладинске школе Партизана, као и да ће Мијатовић и Лазовић дати предлоге за новог директора.

"Даваћемо касније франшизе читавој Србији и региону и доводити играче у Партизан. Ми не можемо да опстанемо без омладинске школе, све друго су бајке. Можемо да преживљавамо, али да направимо озбиљан клуб, без тога заиста не можемо", нагласио је Љајић.

Рекао је и да је разговарао са тренером Партизана Савом Милошевићем.

"Разговарао сам са њим, свака промена била би сада лоша. Екипа је почела да игра, стручни штаб је наследио екипу какву је наследио, са много мањкавости, играчима који не заслужују да играју у Партизану. Саво је рекао да постоји седам играча који не би могли да играју у Суперлиги, а не у Партизану, али и сам каже да није екипа толико лоша, да има талената. Морамо да се дочепамо прелазног рока, немамо други избор. Морамо до тада да се што боље пласирамо и сакупимо што више бодова", рекао је Љајић.

"Мораћемо да се захвалимо неким људима"

Љајић је нагласио да није дошао у клуб као инквизитор и да није истражни орган који ће да гледа папире, али да је чињеница да Партизан мора да "стеже каиш" иначе каиш неће имати шта ни да стеже.

"Верујте да је таква ситуација. Неће нико давати у континуитету паре ако се види да нема никаквог резултата. Ми морамо да покажемо да смо спремни на неку жртву. Свако од нас је ту да ради без динара, али зато ће морати и други мало да смањују плате. Мораћемо да се захвалимо неким људима који су били на платном списку, а нису ни долазили на посао. Свако ко буде радио, мораће плату да заради, да донесе неку вредност. У сваком сегменту функционисања клуба мора да се види напредак", нагласио је Љајић.

На питање колико навијачи могу да помогну и да ли очекује повратак на трибине, Љајић је нагласио да је то кључна ствар за нови оптимизам, који је преко потребан.

"Ако се навијачи врате на првој следећој утакмици, уколико дођу масовно на стадион, онда можемо да кажемо да смо направили озбиљан помак. Са Пеђом Мијатовићем се већ ствара утисак нечег позитивнијег и новог. Уколико би се и навијачи вратили, то би био додатан искорак. Потребан нам је читав низ малих корака који ће креирати слику другачијег Партизана до којег нам је стало", рекао је Љајић.

Седница Скупштине ФК Партизан заказана је првобитно за 11. октобар, али је одложена за 21. након састанка и договора Милорада Вучелића и Расима Љајића.

Љајић је захтевао одлагање како би добио додатно време да обави разговоре и консултације са потенцијалним кандидатима за будуће чланове управе Партизана.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи