Радујко: Санираћемо последице јавашлука у Лесковцу, терен ће бити спреман за Данску

Делегација Фудбалског савеза Србије на челу са генералним секретаром Бранком Радујком обавила је инспекцију стадиона "Дубочица" у Лесковцу, саопштио је ФСС.

У саопштењу се подсећа да је после меча против Швајцарске у Лиги нација и победе остварене у лепој атмосфери, сенку на успех бацила слика са терена, односно лоше стање травнате подлоге. 

"Уз честитке играчима и стручном штабу на победи, захвалности навијачима, медијима, државном руководству и свима који су пружили подршку репрезентацији у Лесковцу, дан после меча, Радујко је апострофирао проблем који више не сме да се понови", подсећају из ФСС.

Радујко је додао да је лош терен последица неадекватног одржавања.

"Чињеница је да је утисак после тако велике победе донекле покварило лоше стање терена, за које ФСС преузима одговорност. Реч је о последици неадекватног одржавања у претходном периоду, а пропусти које смо затекли, попут овог са тереном у Лесковцу, су јасан показатељ затеченог јавашлука и неодговорности. Није држава градила стадионе и терене да би их неко неодговорно користио. Они су вредност за будућа времена и тако ћемо се према њима односити", рекао је генерални секретар ФСС.

Додао је да је уверен у то да ће терен бити спреман за наредни дуел репрезентације.

"Уверен сам да ћемо то веома брзо да променимо, и да успоставимо највише стандарде у свим сегментима, укључујући и стање фудбалских терена. То је и наша обавеза коју ћемо да преузмемо са пуном озбиљношћу, вредним радом и конкретним резултатима. У складу са тим, за утакмицу против Данске, у новембру, терен на стадиону Дубочица у Лесковцу биће у знатно бољем стању. То ће показати да у ФСС мењамо ствари на боље", рекао је Радујко.

Србија ће 18. новембра дочекати Данску у Лиги нација на стадиону "Дубочица".

"Једноставно, све мора бити на вишем нивоу, а коначан циљ је да се постигне и дугорочно решење за одржавање терена на сва три нова стадиона у Лесковцу, Зајечару и Лозници, односно оним стадионима који су овог лета добили нове терене, попут Ниша, Новог Сада, Лучана, Крагујевца...", наводе из ФСС.

Због комплексности целе ситуације, својим знањем и искуством, велику помоћ ФС Србије пружио је директор стадиона "Рајко Митић" Стефан Динчић. 

"Његове стручне опсервације биле су од велике помоћи у сагледавању проблема са травнатом подлогом на стадиону Дубочица, а важно је апострофирати чињеницу да је Црвена звезда уступила и механизацију за санирање и одржавање терена на стадиону Дубочица. Радови су увелико почели, ручно, као и са механизацијом, што се могло лако видети по рупама на терену које су део процеса самог опоравка", саопштено је из ФСС.

"Терен ће бити у неупоредиво бољем стању пред Данску"

У саопштењу се наводи да се очекује да ће ФСС до 18. новембра да добије битку с временом и успети "да санира затечени јавашлук и неодговорност одговорних за досадашње пропусте на стадиону у Лесковцу".

"Одмах после меча са Швајцарском најавили смо да ћемо предузети све неопходне мере да терен на стадиону 'Дубочица' буде у неупоредиво бољем стању за утакмицу са Данском. Од тада до данас бавимо се са решавањем тог проблема, до сада су утврђени разлози због којих је терен био у лошем стању. Пре свега имамо присуство патогена, односно болести корена траве. Терен је специфичан, јесте хибрид, али са 95 одсто природне траве што значи да је јако осетљив на временске прилике, врућине које су овде биле велике, затим захлађења и кише", рекао је Радујко.

Навео је и да ће обнова терен учинити отпорнијим на учестало одигравање мечева.

"Морам да кажем да смо пре меча са Швајцарском овде у периоду од 40 дана имали 14 одиграних утакмица, само Дубочица четири, али терен је служио и другим клубовима из региона. И он ће поново бити у стању да се тако интезивно користи, јер ми га нећемо оспособити на кратак рок. Обезбедићемо и овај, али и терене у Лозници и Зајечару, као и на прави начин помоћи да се одржавају сви нови терени који су урађени из УЕФА хет-трик програма", изјавио је Радујко.

Најавио је да ће бити и много нових терена, јер ФСС желим да се фудбал у Суперлиги и Првој лиги, али и нижим лигама игра на квалитетним теренима. 

"За све то што желимо стварамо један одржив и ефисан систем одржавања, спроводимо мере које нажалост пре тога нису биле спроведене. Сваки клуб који има нови терен поседоваће одговарајућу механизацију и имаће неколико обучених људи који ће процес едукације и усавршавања проћи у Спортском центру у Старој Пазови. Обуку ће вршити експерти реномиране куће 'Про Пич' која се бави овим послом широм Европе и света. Имаћемо и консултанте из Премијер лиге, водеће експерте за одржавање терена. Све терене видимо као велики ресурс, као нешто што је неопходно да би се подизао квалитет наших играча, наших клубова и наше репрезентације. И чуваћемо их као суво злато", рекао је Радујко.

Генерални секретар ФСС је на стадиону "Дубочица" био у друштву директора стадиона "Рајко Митић" Стефана Динчића.

"Желео бих да се јавно захвалим генералном директору Црвене звезде Звездану Терзићу који је понудио ФСС логистичку подршку и ставио на располагање и експерте и механизацију Црвене звезде, чији терен је заиста у изванредном стању. Они су данас са нама, а захвалио бих се и господину Жемберију из ТСЦ-а који је понудио сличну подршку, али није била потребна јер смо већ били кренули са Црвеном звездом. Углавном то су два одлична примера одржавања терена, клубова који учествују у европским такмичењима. И хвала им још једном", закључио је Радујко.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи