Извор: РТС

Мимовић сачувао Звезди наду, Боде с голом предности у Београду

Фудбалери Црвене звезде поражени су од Боде Глимта 2:1 у првом од два меча у оквиру плеј-офа за Лигу шампиона.

Звезда је упркос лошем издању против Боде Глимта изборила активан резултат за реванш сусрет у Београду у квалификацијама за Лигу шампиона.

Црвено-бели су успели да неутралишу транзициону игру по којој је познат тим из Норвешке, али су примили голове услед несмотрености у дефанзиви. Голове за Бодо постигли су Оден Бјортфут у 52. и Исак Маете у 62. минуту, а за Звезду резервиста Огњен Мимовић у 75. минуту.

Од почетка утакмице била је јасна замисао тренера црвено-белих Владана Милојевића у којој је основни циљ био да његова екипа игра чврсто и дисциплиновано у одбрани. Боде је контролисао већи део терена, не само на својој половини, већ и делу који брани Звезда. Крактим и прецизним додавањима Боде је освајао део по део игралишта. У првом делу меча, потпуну иницијативу имали су од 25. до 40. минута. Фредрик Шеволд је сјајним ударцем са двадесетак метара у 38. минуту погодио пречку, док је седам минута касније поништен погодак нападача Звезде Шерифа Ендиаја због офсајд позиције.

Боде је у другом делу почео веома ангажовано. Норвежани су наставили с уиграним комбинацијама преко крилних играча, а после пет минута игре велику прилику је пропустио Јенс Петер Хауге, да би већ у следећем нападу дефанзивац Бјортуфт искористио грешку црвено-белих и главом савладао Марка Илића, који је закаснио да интервенише.

Звезда је после примљеног гола кренула нешто офанзивније, али је после одличног контранапада у 62. минуту Исак Маете одлично шутирао са десне стране и погодио под пречку Илићевог гола. 

Стратег Звезде направио је двоструку промену у 66. минуту, уместо неприметног Луке Илића и Ендиаја заиграли су Фелисио Милсон и Бруно Дуарте, а 10 минута пре је Огњен Мимовић заменио Милана Родића. Дуарте и Милсон су заиграли офанзивније, правили су проблеме одбрани ривала.

Звезда је стварала прилике, али није било конкретизације. Уследиле су шансе за Питера Олијнке и Мирка Иванића, али је гол наде постигао Мимовић после центаршута Хванга. 

До краја дуела црвено-бели су били отворенији, а то је отварало простор играчима Бодеа у нападу, с тим што је деловало да су како је меч одмицао губили снагу. 

Реванш меч плеј-офа за Лигу шампиона између Звезде и Бодо Глимта играће се 28. августа у Београду од 21.00 часова.

Крај меча, Боде Глимт - Звезда 2:1

Боде Глимт је савладао Црвену звезду у првом од два меча плеј-оф рунде за Лигу шампиона.

90' Још три минута до краја меча - 2:1

Играће се још три минута.

89' Звезда тражи шансу, али је не ствара - 2:1

Фудбалери Звезде су у финишу меча кренули офанзивно, траже прилику, али не успевају да створе нешто конкретнију акцију која би им донела изгледну могућност за ремијем.

85' Промене у оба табора - 2:1

У Звезди је направљена промена Олајинка - Далсио Гомеш, док је у тиму Бодеа изашао Каспер Хег, а играће Сондре Аукленд.

82' Звезда напада, али оставља простор противнику - 2:1

Звезда је офанзивнија, с тим што им та игра прави проблеме у дефанзиви. Међутим, истини за вољу екипа Бодеа као да нема довољно снаге за висок ритам игре.

77' Бјоркан добио жути картон - 2:1

Фудбалер Бодеа је добио жути картон због прекршаја над Иванићем.

75' ГООООООООЛ! Огњен Мимовић доноси наду Звезди - 2:1

Сјајни Огњен Мимовић је уклизао на десној, другој, стативи и постигао гол. Са леве стране је центаршут упутио Хванг. 

72' Велика прилика за Звезду, али нема гола - 2:0

Бруно Дуарте је са леве стране успео да пошаље лопту на петерац, али је Олајинка није имао добар баланс да затресе мрежу ривала.

70' Жути картон за Иванића - 2:0

Мирко Иванић је добио жути картон, због протеста.

66' Две промене и у Звезди - 2:0

Дуел је завршен за Ендиаја и Луку Илића, а уместо њих ће играти Бруно Дуарте и Фелисио Милсон.

64' Двострука промена у тиму домаћих - 2:0

Фет је изашао, а уместо њега играће Улрик Салтнес. Стреалац другог гола Маете је такође окончао меч, а наставиће дуел Филип Зинкернагел.

62' ГООООЛ! Боде лако до другог гола - 2:0

Мастралан шут Маетеа са леве стране надомак шеснаестерца завршио је у мрежи Марка Илића. Голман Звезде је покушајем одбране улепшао погодак.

60' Притисак Звезде - 1:0

Заиграли су играчи Звезве офанзивније, ангажованије у нападу. Ипак, играчи домаћих су сигурни на лопти... Чини се да црвено-бели постепено преузимају иницијативу.

56' Родић је завршио меч - 1:0

Милан Родић је завршио дуел, уместо њега играће Огњен Мимовић.

52' ГООООЛ! Боде постигао гол, напади уродили плодом - 1:0

Фудбалери Боде Глимта воде против Звезде, Бјортуфт је главом закуцао лопту испод пречке. Центаршут је упутио Фет са леве стране терена, а лоше позиционирање дефанзиваца гостију омогућило је одбрамбеном играчу домаћих да постигне гол.

50' Шанса за шансом, али нема гола - 0:0

Хауге је остао сам у акцији коју играчи Звезде нису добро испратили, везни играч Бодеа је шутирао, али је био непрецизан.

49' Илић поново сјајан на голу Звезде - 0:0

Нема гола, Хег је остао сам, али је лоше упутио ударац, тачније Марко Илић је одбранио. Нападач Бодеа је био веома близу и помало је несхватљиво како није постигао гол.

49' Боде наставља тамо где је стао - 0:0

Фудбалери Боде Глимта настављају с нападима, чини се да су сада ближи поготку, него у првом делу.

47' Илић концентрисан на голу - 0:0

Марко Илић је био концентрисан на голу Звезде, одбранио је ударац Евјена који је приликом окрета успео да примири лопту и потом упутио ударац.

Почело је друго полувреме - 0:0

Друго полувреме је почео, Звезда има први напад. Није било промена у тимовима у односу на први део игре.

Крај првог полувремена, Боде Глимт - Црвена звезда 0:0

Прво полувреме утакмице окончано је без голова на "Аспмира" стадиону. Боде је био ангажованији тим о чему говори и податак о поседу лопте од чак 69 одсто у њихову корист. Звезда се успешно бранила и није претерано била ангажована у нападу. Међутим, црвено-бели су у потпуности владали игром на својој половини терена.

Најбољу акцију створили су домаћи фудбалери у 38. минуту, када је Шеволд шутирао са двадесетак метара удаљености, али је погодио пречку.

Звезда је успела да смири традиционално брзу игру противника. Боде је створио 10 шанси, док су гости у првом делу меча уписали само три.

45+1' Жути картон за Олајинку - 0:0

Олајинка је стартовао над Шеволдом, судија је доделио жути картон играчу Звезде.

45' Додатна два минута у првом полувремену - 0:0

Судија Кружљак је доделио два минута игре у првом полувремену.

44' Гол Звезде, али је офсајд - 0:0

Центриметри су одлучивали, Лука Илић је направио сјајну варку, а потом проследио лопту до Ендиаја који је био усамљен на седам-осам метара од гола домаћих, лако је савладао голмана, али је досуђен офсајд.

43' Први део стигао је до краја - 0:0

Досадашњи део меча протекао је у константним нападима Бодеа и доброј одбрани Звезде. Дефанзивци црвено-белих су сјајно затварају домаће.

Поред аут линије све је мирно

EPA-EFE/Mats Torbergsen

38' Боде надомак гола, пречка Звездин савезник - 0:0

Уз помоћ кратких додавања играчи Боде Глимта су веома лако стигли до шеснаестерца Звезде. Акцију су пратили фудбалери црвено-белих, али у једном тренутку, Шеволд је дошао из другог плана и упутио снажан ударац у правцу гола Марка Илића - погодио је део на коме се пречка и статива спајају.

Ово је била најбоља прилика у досадашњем делу меча.

34' Олајинка наконкретнији играч Звезде - 0:0

Питер Олајинка је за сада најангажованији играч уз Хванга и Сеола. Најчешћа успева да преузме иницијативу, неспорно је и залагање поменутих фудбалера у оба правца. Олајинка често у дефанзиви помаже Милану Родићу на левој страни, док су Јужнокорејци веома добри у кварењу игре ривалу.

31' Притисак траје - 0:0

Играчи Звезде одолевају нападима норвешког тима, али је притисак константан, већ три минута се играчи домаћих смењују у комбиновању акција.

Утисак је да Боде не успева да пронађе праву акцију којом би угрозио Звезду.

28' Боде све чешће испред Звездиног шеснаестерца - 0:0

Играчи Боде Глимта све чешће стварају шансе које би могле да угрозе гол Звезде. Налазе се често испред шеснаестерца црвено-белих, али за сада делује све добро по госте.

25' Звезда се брани и то добро ради - 0:0

Боде је нападачки бољи тим у првих 25 минута игре, с тим што је Звезда одлично затворила прилазе испред свог гола. Готово увек су играчи црвено-белих испред лопте и имају правовремена додавања. Чак и у тренуцима када домаћи играчи дођу близу шеснаестерца, гости добро одговарају ривали на малом простору.

Урош Спајић диктира игру у дефанзиви Звезде
EPA-EFE/Mats Torbergsen

19' Вема брза трансформација из одбране у напад играча Бодеа - 0:0

Звезда је имала прилику да из корнера угрози гол Бодеа, међутим није успела у тој намери, а потом су играчи домаћег тима направили брзу трансформацију из дефанзиве у напад и сјајно отворили средишњи део терена и имали су прилику дођу до гола, међутим, Ђига је био добар у одбрани.

15' Звезда показује зрелу игру - 0:0

Боде је веома офанзивна екипа, али је Звезда успела да минимизира брзу игру ривала у првих 15 минута, концентрисаном игром у одбрани и добрим нападима.

Правовремени изласци играча Звезде су веома плодоносни у одбрани, док се напади нешто спорије крећу. Приметна је синхронизованост и уиграност код изабраника тренера Владана Милојевића.

Црвено-бели имају подршку са трибина у Норвешкој...

Фото: @crvenazvezda_en

12' Боде диктира игру из задње линије - 0:0

Боде Глимт не успева лако да дође до опасне зоне по гол Звезде, због одличне покривености црвено-белих од центра до шеснаестерца. Нападе формирају дефанзивци.

9' Одлична кретња играча Звезде - 0:0

Фудбалери Звезде се сјајно крећу. Боде углавном напада преко крилних играча, али не успева да направи акцију којом би угрозио гостујући тим. 

Звездини играчи су одлични на средини терена и управо они инсистирају, затварањем средине, да Боде нападне преко бокова.

6' Добар одговор Звезде - 0:0

Након увода утакмице, који додуше још увек траје, Звезда је успела да преузме иницијативу и да натера домаће играче да се бране. 

Дуел још увек није ушао у фазу разигравања, тимови се одлично, тимски бране и организовано нападају празан простор.

3' Играчи Звезде још увек нису имали контакт с лоптом - 0:0

Миран почетак утакмице, играчи Боде Глимта су веома добро отворили дуел против Звезде, натерали су српски тим да се брани. Три минута је трајало додавање домаћих фудбалера, све док није досуђен офсајд.

У том периоду играчи Звезде нису били узнемирени, нити уплашени, стабилно су пратили ривале.

1' Почео је меч у Норвешкој...

Први напад имаће домаћи тим.

Играчи су спремни...

Фудбалери Бодеа и Звезде налазе се у тунелу и ускоро ће изаћи на терен. Увертиру за почетак меча испратио је ватромет, који није био толико примећен због дана у Норвешкој.

Очекује се почетак дуела, трибине су попуњене

Звезда за прекид серије лоших резултата на европским гостовањима

Звезда ће се против Бодеа борити и за прекид лоше серије на европским гостовањима, будући да је изгубила последњих седам европских утакмица у гостима. Победа од 2:0 над јерменским Пјуником у Јеревану у трећем колу квалификација за Лигу шампиона 2022/23 последња је победа на последњих 10 гостујућих утакмица у Европи.

Родић играч с највише наступа у дресу Звезде

У садашњем саставу Црвене звезде Милан Родић издваја се од осталих играча, када је реч о броју наступа у црвено-белом дресу.

Родић је рођен 2. априла 1991. године у Дрвару и представља симбол успеха Црвене звезде. До сада је одиграо 322 утакмице у Звезди.

У клуб је стигао 2017. године, након интернационалне каријере у Русији. Претходно је носио дрес ОФК Београда и био стандардан млади репрезентативац Србије. У дресу Звезде доживео је пуну афирмацију, с обзиром на чињеницу да је био део репрезентације Србије на Светском првенству 2018. године у Русији.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Кружљак ће делити правду

Словак Иван Кружљак биће главни судија првог меча плеј-офа за пласман у Лигу шампиона између Боде Глимта и Црвене звезде. Кружљакови помоћници на терену биће сународници Бранислав Ханцко и Јан Позор, а Уефа је за четвртог арбитра одредила још једног Словака - Петера Краловића. У ВАР соби ће седети Холанђани Пол ван Бекел и Јохем Кампхуис.

Иван Кружљак је са својим тимом делио правду на две утакмице овогодишњег Европског првенства у Немачкој. До сада је 16 пута у каријери био главни арбитар мечева групне фазе Лиге шампиона. Словак никада није судио Црвеној звезди, али је био са пиштаљком у рукама 23. августа 2018. у Београду, где су Партизан и Бешикташ одиграли 1:1 у квалификацијама за Лигу Европе.

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Стартна постава Боде Глимта

Првих 11 играча Звезде

Фудбалери који спајају два клуба

Нема много фудбалера који су играли за оба клуба. Међутим, из недавне историје издвајају се голман Зоран Поповић и нападач Милан Јевтовић. Поред њих и Марко Илић садашњи голман црвено-белих је бранио у Норвешкој.

Поповић је 2018. године је из Вождовца отишао у Боде, али је провео само шест месеци у норвешком тиму, Звезда је потом вратила чувара мреже у Србију. Голман је у Звезди био до јануара 2024, а уписао је 28 утакмица.

Јевтовић је дошао у Боде на позајмицу из аустријског ЛАСК Линца 2016. и врло брзо је постао миљеник публике. После само шест месеци у црно-жутом дресу, отиснуо се у Анталијаспор. Јевтовића је 2018. после позајмице Розенборгу преузела Звезда. Одиграо је 16 утакмица пре него што је на крају поново завршио у норвешком фудбалу, тачније у тиму Одд.

Илић је бранио на 14 лигашких наступа у норвешком Сарпсборгу, а стигао је из Колорадо Рапидса, поред тога стекао је искуство играња против Звездиног ривала.

Милан Јевтовић, архивска фотографија
EPA/STANLEY GONTHA

Словенци капитална појачања Звезде

Звезда је у летњем прелазном року успела да у своје редове доведе два репрезентативца Словеније који су на првенству Европе у Немачкој пружили одличне партије. Први од двојице играча је везњак Тими Макс Елшник, а потом је дошао и дефанзивац Вања Дркушић.

Пре почетка Евра у Звезду из ТСЦ-а је дошао и Немања Стојић који је уз Уроша Спајића и Насера Ђигу један од кључних у дефанзиви. Крилну игру је појачао Јунг Ву Сеол, а везни ред Далсио Гомеш и Лука Илић, док је у нападу Бруно Дуарте головима већ покупио симпатије навијача.

Запажене улоге имају и Фелисио Милсон, Пума Родригез и Лазар Јовановић. Међутим, поред новајлија, ту су и дугогодишњи првотимци пре свих Александар Катаи и Мирко Иванић. Одмах после њих су ту и прошлосезонски играчи Ин Бом Хванг, Питер Олајинка и Шериф Ендиај.

Звезда два пута с Милојевићем у Лиги шампиона

Звезда је добро почела сезону у домаћем шампионату, уписала је четири тријумфа и један нерешен резултат. Реми је одиграла са лучанском Младости - 2:2 у другом колу првенства. Међутим, ово ће јој бити први европски меч у новој сезони.

Црвено-бели ће играти четврти пут плеј-оф за Лигу шампиона. Победили су Салцбург у сезони 2018/2019 и Јанг Бојс следеће сезоне, али су изгубили од Макабија из Хаифе у 2022/2023.

Српски тим је два пута био део Лиге шампиона под вођством садашњег тренера Владана Милојевића - 2018/2019. и 2019/2020. сезоне. У децембру 2019. је поднео оставку на место тренера Црвене звезде. На клупи црвено-белих у првом мандату био је 897 дана, а на 149 утакмица остварио 107 победа, 24 ремија и 18 пораза, што је 71,8% успешности.

Прошле сезоне Звезду је предводио Барак Бахар, али услед резултатске кризе, руководиоци клуба су реаговали прекидом сарадња с израелским стручњаком, а на његово место, уочи почетка другог дела сезоне стигао је поново Милојевић. Српски стратег је потом са Звездом освојио дуплу круну - куп и првенство.

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Кнутсенова екипа вредна поштовања

Кјетил Кнутсен је на место главног тренера дошао 2018. године. Три пута је проглашаван за фудбалског стратега године у Норвешкој и исти број пута је са Бодеом освајао првенство државе - Елитсеријен.

Кнутсен најчешће наступа у формацији 4-3-3. На голу је први избор Рус Никита Хаикин који је већ годинама у клубу и био је део највећих успеха. По боковима би требало да дејствују играчи из клупске академије и имењаци - Фредрик Бјоркан и Сјоволд. Штоперски тандем је релативно нов и чине га придошлице из Ода и Тромза - Один Бјортуфт и Јостеин Гундерсен.

На средини игралишта је Патрик Берг - дипломац Бодеове школе и повратник из Ленса који је за њега 2021. године платио 4,5 милиона евра. Друштво му праве двоструки стерлац из реванша са Јагјелоњом Сондре Фет и још један повратник Хакон Евјен.

По десном боку ће највероватније претити талентовани Исак Мата, а у шпицу се очекује Данац Каспер Хег. Међутим, највећа опасност ће долазити са левог бока у виду Јенса Хаугеа.

Члан шампионске генерације Бодеа се није најбоље снашао у Милану и Франкфурту, те се вратио на позајмицу у клуб који га је играчки обликовао и у ком је поново пронашао себе. Са две асистенције против Јагјелоње потврдио је да се налази у одличној форми и биће играч који ће изискивати највећу пажњу Звездиних дефанзиваца.

Управо је у двомечу са пољским тимом Боде савршено указао на све оно што ће Звезди правити проблеме.

EPA-EFE/Artur Reszko

Изузетна транзиција, праћена брзим додавањима и ефикасном реализацијом у последњој трећини терена донела је Бодеу чак 12 голова у прве четири европске утакмице у сезони. Иако им држање лопте није страно, Боде се превасхондо ослања на контранападе који су изузетно ефикасни. 

Контре углавном завршавају са великим бројем играча који се муњевито трансформишу из одбране у напад, а циљ је што пре дотурити лопту до вихорних крила, која је уносе унутра, док нападачи траже простор иза леђа противничке одбране. Избегавају сваки вид компликације и неретко се одлучују на ударце са дистанце.

Такав приступ им је донео и неколико великих "скалпова" у претходним годинама. Рому су пре две године у групној фази Лиге конференција на домаћем терену победили са 6:1, да би у нокаут фази избацили Селтик укупним резултатом 5:1.

Управо би та брзина и висок ритам могли да направе проблеме Звезди, која је навикла да игра у нешто споријем темпу и која је често имала проблема са сличним тимовима.

Имајући све то у виду, српског шампиона очекују два изузетно технички и физички захетвна дуела који ће представљати прави тест пред нови формат Лиге шамиона у којој би оба тима желела да се нађу. Места међутим има само за једног.

Звезда има одличан скор с норвешким тимовима

Ово ће бити десета утакмица Црвене звезде против неког норвешког клуба и прва још од групне фазе Купа Уефа 2005/06, када је поражена са 3:1 од Тромза.

Звезда је први пут са неким норвешким тимом играла у Купу европских шампиона у сезони 1980/1981. против Викинга у оквиру шеснаестине финала такмичења. Црвено-бели су били успешнији са 3:2, односно 4:1 у другом мечу.

Српски клуб је уписао шест победа, један реми и два пораза у сусрету са норвешким тимовима и притом је постигао 22, а примио осам голова.

Црвено-бели последњих година бележе добре резултате у европским надметањима, а уколико успеју да буду бољи од Бодеа, играће четврти пут групну фазу Лиге шампиона од када ово такмичење носи тај назив.

Кратак преглед историје норвешког клуба

Боде Глимт основан је 1916. године у лучком граду који је тренутно има око 55.000 становника. До пре неколико година норвешки градић био је познат искључиво по преради бакалара и као одлична локација за посматрање ауроре бореалис.

Током дуге историје, Боде Глимт углавном се селио из другог у први ранг такмичења. Није успевао да направи значајнији резултат, а клубу нису била страна ни испадања у трећи ранг.

Све до 2020. године, жуто-црни су освојили само два трофеја. Трофеј Купа Норвешке су у своје витрине донели 1975. и 1993. године, после чега је уследио пост дуг 27 година.

Неколико пута су завршавали као други на табели, да би 2020. године дошли до прве титуле шампиона Норвешке, што је подухват који су поновили још два пута.

Боде убедљив у претходним европским мечевима

Норвешки тим је до квалификационог плеј-офа стигао после победа над РФС-ом из Литваније укупним резултатом 7:1, а потом је тријумфовао против пољске Јагјелоње у двомечу са 5:1. Звезда је захваљујући укупном коефицијенту националног првенства и претходно добрим резултатим у евро такмичењима директно доспела до последњег кола квалификација.

Боде ће играти прву утакмицу против неког српског клуба, док је Звезда претходно играла девет мечева са норвешким тимовима.

Меч на "Аспмира" стадиону

Стадион "Аспмира" који има капацитет од 8.200 места. Подлога на терену је вештачка трава, те се због тога очекује бржи проток лопте. Стадион је тренутно у власништву општине Боде.

Први део плеј-офа, Боде и Звезда у борби за Лигу шампиона

Бодe Глимт има прилику да се први пут у историји пласира у групну фазу Лиге шампиона, али на том путу им стоји шампион Европе из 1991. године - Црвена звезда.

Поред првог пласмана у Лигу шампиона, Боде жели да постане прва норвешка екипа која је стигла до европске елите, још од Розенборга из сезоне 2007/08. Првак Норвешке тек трећи пут учествује у квалификацијама за најквалитетније европско надметање и други пут су стигли до плеј-офа.

С друге стране, Црвена звезда је од 2017/2018. сезоне редовна у европским надметањима. У три од последњих шест сезона, укључујући и претходну, Звезда је била део Лиге шампиона.

Читај ми!